Besparen op warm water
Dat is een waarheid als een koe. Wist je dat een gezin van 4 personen al gauw 500 liter water per dag verbruikt? De helft van al het water dat we gebruiken, verwarmen we. En om ons water te verwarmen, hebben we natuurlijk energie nodig. Véél energie. Wie echter rekening houdt met een aantal belangrijke aandachtspunten, kan zijn energiefactuur én het milieu een groot plezier doen!
Toestellen
Als je je warmwaterverbruik snel en efficiënt wil aanpakken, kies je best voor de installatie van een warmwatertoestel. Er bestaat een grote variatie aan warmwatertoestellen en allemaal zorgen ze ervoor dat je water verwarmd wordt op een milieuvriendelijkere en goedkopere manier. Volgende toestellen behoren tot de mogelijkheden:
- Geiser: warmt het water op terwijl het door het toestel loopt. Geschikt voor kleine gezinnen en zuiniger dan een boiler.
- Boiler: eerder geschikt voor grotere gezinnen. Er zijn verschillende soorten boilers op de markt, zo zijn er zonneboilers, warmtepompboilers, aardgasboilers en elektrische boilers. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen.
- Combiketel: een zuinig toestel voor zowel verwarming als warm water.
Kleine dagelijkse aanpassingen…
Zie je het niet zitten om je meteen zo’n warmwatertoestel aan te schaffen? Geen probleem, zelfs door verandering te brengen in enkele dagelijkse gewoontes kan je jouw warmwaterverbruik aanzienlijk terugschroeven:- Neem een douche in plaats van een bad, dat bespaart je water
- Laat water enkel stromen als het echt nodig is en zet de kraan uit tijdens de afwas
- Wassen kan evengoed op 30°C, je spaart er ook nog eens energie mee uit
- Je draait beter één volle wasmachine dan twee halfvolle
- Gebruik de spaartoetsen op je wasmachine
- Ga één minuutje minder lang onder de douche staan dan je gewoon bent, het bespaart je op jaarbasis veel water en energie
- Gebruik koud water waar het kan