Eten en drinken in Rome

Als hoofdstad van Italië, een van de culinaire paradijzen op de wereld, is Rome op vlak van gastronomie een echte topper.

Trattoria’s en ristorante

Rome ligt vol met trattoria’s, waar je een eenvoudige maaltijd kunt verbruiken en ristorante, waar je terecht kunt om uitgebreider te tafelen. Je hebt meer dan genoeg keus hier! De beste restaurants van Rome kun je terugvinden in de wijk Travestere en in de oude joodse buurt.

Romeinse keuken

De typische Romeins keuken is een mengelmoes van de keukens in andere Italiaanse streken. Het grote voordeel hiervan is dat je in de Italiaanse hoofdstad echt alles kan proberen! Pasta, pizza, en tientallen andere gerechten, de Italiaanse keuken is om van te watertanden! Typische Romeins gerechten zijn saltimbocca alla Romana, een soort van kalfsschnitzel, scaloppine alla romana, kalfsvlees met kleine artisjokken en coda alla vaccinara, een stoofpot met ossenstaart en groenten.

Maaltijd op z’n Italiaans

Een Italiaanse maaltijd bestaat traditioneel uit vier gangen. Het begint met een appetizer (antipasto) of bruschetta (gegrild stokbrood met look en olijfolie en soms ook andere ingrediënten). Daarna volgt het voorgerecht, de eerste gang of ‘il primo’. Dat is meestal minestronesoep, risotto of pasta. Dan is het tijd voor het hoofdgerecht of il secondo, dat bestaat uit vlees of vis, soms met een bijgerecht. Ten slotte is er nog het nagerecht, dat bestaat uit kaas, fruit of een zoet dessert.

Wijn

Lazio, de streek rond Rome, is een bekende wijnstreek. Op de heuvels rond Rome, de Castelli Romana, groeien veel druiven die gebruikt worden voor de wijnproductie. De wijnen van hier zijn voornamelijk droge, witte wijnen.