Erectiestoornissen

Een erectiestoornis is een aandoening waarbij de man moeilijkheden heeft met het krijgen van een erectie, hierdoor is het soms onmogelijk om seksuele betrekking te hebben. Een erectie is het proces waarbij zwellichamen in de penis gevuld worden met bloed, hierdoor richt de penis zich op waardoor hij geschikt wordt voor geslachtsgemeenschap. Een erectie verdwijnt wanneer seksuele opwinding ophoudt, dan stroomt het bloed uit de zwellichamen en keert de penis naar zijn oorspronkelijke grootte terug.

Gevolgen

Een eenmalig stoornis kan langdurige problemen veroorzaken, na een stoornis kan het zelfvertrouwen van de man afnemen en neemt de stress en de faalangst toe door een te grote focus op het krijgen van een erectie. Stress en faalangst kunnen voor een volgende stoornis zorgen waardoor men in een vicieuze cirkel terecht komt. De relatie met je partner kan lijden onder dit probleem, dit leidt soms tot een minderwaardigheidscomplex of zelfs een depressie. Een erectiestoornis kan dus ook gevolgen hebben voor andere aspecten van je leven, zoals je werk, vriendenkring…

Het is belangrijk om samen met je partner naar oplossingen te zoeken en zo het vertrouwen terug op te krikken.

Misvattingen

  • Sommigen verwarren een erectiestoornis met onvruchtbaarheid, iemand die lijdt aan erectiestoornissen kan nog steeds klaarkomen, ejaculeren en een kind verwekken. Erectiestoornissen kunnen behandeld worden.
  • Hoewel de kans op erectiestoornissen toeneemt naarmate je ouder wordt, krijgt niet iedereen ermee te kampen. Oudere mannen hebben over het algemeen wel meer stimulatie nodig om een erectie te krijgen.
  • Niet alle erectiestoornissen hebben een psychologische oorzaak, de meeste erectiestoornissen worden veroorzaakt door organische problemen. 
  • Erectiestoornissen komen vaker voor dan je zou denken: ongeveer 1 op 3 mannen ouder dan 40 krijgt te kampen met lichte tot zware erectiestoornissen.
  • De meeste mannen wachten te lang om naar de dokter te gaan, gemiddeld wacht een man 2 jaar vooraleer hij een dokter raadpleegt. Meestal is een erectieprobleem gemakkelijk op te lossen, het is gewoon een kwestie van even door de zure appel heen te bijten.
  • Rokers hebben tot 40% meer kans op erectiestoornissen dan niet-rokers. Ook alcoholgebruik (vanaf 1 tot 4 glazen per dag) verhoogt de kans op erectiestoornissen. Hetzelfde geldt voor druggebruik.