Epidurale verdoving: hoe gaat het in zijn werk?
Epidurale verdoving of de ruggenprik is de plaatselijke verdoving van de onderste lichaamhelft die toegediend wordt voor een bevalling. Zo kunnen vrouwen de bevalling bewust, maar zonder pijn ervaren. Via een flexibele katheter wordt het verdovend middel tussen twee ruggenwervels ingebracht. Lang niet alle vrouwen kiezen voor epidurale verdoving, het blijft een bewuste keuze die dikwijls pas gemaakt wordt als de bevalling bemoeilijkt wordt. Veel vrouwen denken dat epidurale verdoving de bewuste ervaring van de natuurlijke bevalling in de weg zal staan. Ook bij een keizersnede wordt een epidurale verdoving toegediend.
Hoe wordt epidurale verdoving toegediend?
Epidurale verdoving wordt over het algemeen door een anesthesist toegediend. De handelende arts je vragen om op je zij te gaan liggen of rechtop te gaan zitten. Op die manier heeft hij een goed zicht op je ruggengraat en daarbij vergroten die houdingen de ruimte tussen de ruggenwervels. De plaats waar de katheter ingebracht zal worden, wordt zorgvuldig gewassen en lichtjes verdoofd om de pijn van de epidurale naald te minimaliseren. Eerst zal er een testdosis worden toegediend. Daarna wordt de naald verwijderd en de dunne katheter blijft zitten.
Hoe voelt het?
Een ruggenprik over het algemeen oncomfortabel en soms zelfs pijnlijk aan. De meeste vrouwen voelen de naald duwen en schuiven. Af en toe kan het een zenuw raken, wat een stekende pijn veroorzaken. Dat is in de meeste gevallen echter ongevaarlijk. Vertel meteen aan je anesthesist wanneer je zo’n steek voelt. Dan kan de naald eventueel verplaatst worden.
Na een epidurale injectie moet je de verdoving tien tot twintig minuten laten inwerken. De arts zal je vragen of op je rug te gaan liggen. Na een tijdje voel je je benen gevoelloos en zwaar worden.
Een vervelende bijwerking van de verdoving van het onderlichaam, is dat je ook niet meer voelt wanneer je moet plassen. Daarom wordt er een kleine katheter in je blaas gebracht.
Hoe lang duurt het?
Voor korte operaties is een enkele epidurale verdoving voldoende. Na een paar uur komt het gevoel weer terug in je onderlichaam.
Voor langere operaties en bevallingen plaatst men een katheter om het verdovingsmiddel geleidelijk en langduriger toe te dienen. Het buisje is meestal verbonden aan een pomp die de medicatie elk uur automatisch bijvult.