Eerste menstruatie

De eerste menstruatie (ook wel menarche genoemd) start gemiddeld rond de leeftijd van 11 jaar, maar kan ook al vroeger (8-9 jaar) of later (16 jaar) optreden.

Vanaf de menarche is het meisje vruchtbaar, wat dus betekent dat er altijd een voorbehoedsmiddel gebruikt moet worden bij seksueel contact.

Start van de menstruatie

De menstruatie gaat meestal vooraf aan enkele maanden waarbij er witverlies optreedt. Deze doorzichtige tot witte substantie is volkomen normaal. Hoe de eerste menstruatie zich manifesteert is ook erg verschillend. Bij sommige meisjes is dit al een normale menstruatie die 3 tot 7 dagen duurt, maar bij anderen kan zich dit beperken tot wat eenmalig licht bloedverlies.

Over het algemeen verloopt de menstruele cyclus in het begin erg onregelmatig. Zo kan het voorkomen dat een cyclus wordt overgeslagen, of dat er 2 periodes van bloedverlies binnen dezelfde cyclus vallen. Ondanks dat een meisje via de lessen biologie, voorlichtingscampagnes of gesprekken met de ouders weet wat de menstruatie inhoudt, is het vaak nog even schrikken voor hun. Vooral de praktische kant (het gebruik van maandverband of tampons) roept vragen op. Het is belangrijk dat zij hier goed in ondersteund en begeleid wordt door bijvoorbeeld de moeder.
Lees meer over: meisje , menarche , menstruatie , puberteit