De eerste tekenen van een bevalling
Wanneer vrouwen te horen krijgen dat ze zwanger zijn, is één van de eerste dingen waaraan ze denken vaak: de bevalling. Niemand weet exact wat de bevalling precies inzet maar er wordt vermoed dat de hormonenbalans hier een rol in speelt.
Tekenen van een bevalling
Enkele weken voor de bevalling daalt de baby in. Dat wil zeggen dat de baby in de juiste positie gaat liggen voor tijdens de bevalling. Nadeel hiervan is dat de baby nu volledig op de blaas rust waardoor de moeder vaker naar het toilet moet.
Weeën worden gevormd door het samentrekken van de baarmoeder. Ze zorgen ervoor dat de baby uit de baarmoeder geperst wordt om zo geboren te worden. Weeën voelen voor iedere vrouw en zelfs voor iedere zwangerschap anders aan. Het is een pijnlijke samentrekking van bovenaan de baarmoeder naar onder. In tegenstelling tot valse weeën, stoppen de weeën vlak voor de bevalling niet wanneer je van positie verandert.
Het is belangrijk om duidelijk onderscheid te kunnen maken tussen valse weeën, genaamd harde buik, en de echte weeën. De echte weeën vlak voor de bevalling komen periodiek voor en zullen niet stoppen wanneer je gaat rusten. Echte weeën voel je vooral in de onderrug, terwijl samentrekkingen door harde buik, de valse weeën, uit de buik zelf lijken te komen.
Naar het ziekenhuis
Je kan best naar het ziekenhuis gaan wanneer je weeën ongeveer 3 tot 4 minuten na elkaar voorkomen. Wanneer je weeën beginnen, komen ze ongeveer 20 minuten na elkaar voor. Je hebt op dit moment dus nog even tijd om je klaar te maken en naar het hospitaal te gaan. De meeste weeën duren tussen de 60 en 90 seconden.
Om de pijn te verlichten bij de eerste tekenen van de zwangerschap, kan je de volgende tips ter harte te nemen.
- Zorg voor afleiding wanneer de eerste weeën beginnen, het duurt namelijk nog redelijk lang vooraleer de bevalling zelf begint.
- Neem een warm bad of douche, vraag altijd eerst aan je arts of dit ook mag nadat je water is gebroken.
- Indien mogelijk kan je best slapen om je voor te bereiden op de zware bevalling.
Het is mogelijk dat tijdens de bevalling je water pas breekt. Dit is medisch gezien geen enkel probleem maar kan erg vreemd aanvoelen. Daarbij wordt de ontsluiting gemeten en aan de hand hiervan kan men bepalen wanneer je precies gaat bevallen.