De bevalling inleiden
Wanneer een zwangerschap op z'n einde loopt, bestaat de kans dat artsen de bevalling al eerder inleiden dan de natuur oorspronkelijk gepland had. Meestal zetten artsen een bevalling zelf in gang wanneer de gezondheid van moeder of het kind in gevaar komt.
Reden
Bij bijna 1 op 5 zwangerschappen beslissen artsen om de bevalling handmatig in te zetten. De meest voorkomende reden is dat de uitgerekende bevallingsdatum overschreden is. Als je meer als 2 weken over tijd bent, beslissen artsen vaak om de bevalling zelf in gang te zetten. Dit doen ze omdat de mogelijkheid bestaat dat de baarmoeder niet genoeg voedingsstoffen meer kan aanbieden om het kind te voeden.
Het is ook mogelijk dat er complicaties zijn bij de zwangerschap waardoor de bevalling eerder wordt ingezet. Wanneer je water breekt en de bevalling niet vanzelf op gang komt, is de kans op ontstekingen te groot. Dit is een tweede reden waarom de bevalling vaak ingezet wordt.
Daarnaast wordt de bevalling ingezet wanneer de baby gevaar loopt door bijvoorbeeld een abnormale hartslag. Het kan ook zijn dat de moeder interne bloedingen heeft en dat haar leven en dat van de baby in gevaar komen.
Hoe?
Bij een normale bevalling wordt de onderkant van de baarmoeder zachter en zet deze uit waardoor de bevalling wordt ingezet. De bevalling kan manueel op gang geholpen worden door middel van medicatie en het onderzoeken van de baarmoeder.
Een eerste manier om de bevalling in te zetten, is het strippen van het membraam. Hierbij splitst de dokter het membraam zelf zodat er in het lichaam hormonen vrij komen die de bevalling inzetten.
Ook kunnen artsen met medicatie de bevalling in gang zetten of zelf het water breken. Het nadeel hiervan is dat de bevalling in dit geval hoe dan ook moet gebeuren binnen de 24 uur. Anders wordt de kans op infecties te groot en komt de gezondheid van de baby in gevaar.
Risico’s
Op zich zijn er weinig risico’s bij het manueel inzetten van de bevalling. Een bekend probleem is dat de weeën elkaar sneller opvolgen en zwaarder kunnen zijn dan bij een natuurlijke bevalling.
Daarnaast is er altijd een risico dat vrouwen slecht reageren op bepaalde medicijnen, zeker wanneer vrouwen al eerder een keizersnede hebben gehad.
De bevalling zelf inleiden
Er bestaan verschillende technieken waardoor je de bevalling zelf zou kunnen inzetten. Deze technieken zijn vaak oncomfortabel en hebben tot hiertoe weinig of geen enkel wetenschappelijk bewijs.
Seks zou een goede manier zijn om de bevalling in gang te zetten. Hoewel er weinig onderzoeken hier omtrent zijn gebeurd, wordt algemeen aangenomen dat een vrouwelijk orgasme mogelijk een positieve uitwerking zou hebben op de weeën.
Daarnaast zou wandelen of het stimuleren van de tepels een positieve invloed hebben. Maar ook voor deze technieken ontbreekt enig wetenschappelijk bewijs.