Cultuur in Madrid

Op cultureel gebied is Madrid van alle markten thuis. Een klein overzicht.

Musea in Madrid

Madrid is de thuisbasis van een aantal van de meest vooraanstaande musea van Europa. Wereldberoemd is natuurlijk het Prado, het gigantische kunstmuseum van Madrid. Het museum is vooral bekend om zijn indrukwekkende verzameling 14de- tot 19de-eeuwse schilderkunst. Een ander Madrileens museum dat je misschien wel bekend in de oren klinkt, is het Centro de Arte Reína Sofía, een bekend museum voor moderne kunst. Het Museo Thyssen-Bornemisza is gegroeid uit een enorme privéverzameling en vormt de ideale aanvulling op het Prado. Deze drie musea worden samen ook wel eens de ‘driehoek van de kunst’ genoemd.

Architectuur van Madrid

Ook op architecturaal vlak valt er heel wat te ontdekken in Madrid. Langs de ene kant zijn er de talrijke imposante monumenten, kerken, paleizen en andere gebouwen, langs de andere kant zijn er de moderne architecturale bouwwerken.

Theater, dans en opera

Madrid heeft een eigen operahuis, het Teatro Real. Dit is een van de meest moderne operahuizen van Europa. Typisch voor Madrid is de zarzuela, een soort van Spaanse operette. Het belangrijkste zarzuela-podium is het Teatro de la Zarzuela. Van juni tot september kan je er opvoeringen bijwonen.

Naar het theater gaan behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden in Madrid, al zal je dan wel een aardig mondje Spaans moeten kunnen spreken. In de zomer zijn er vaak opvoeringen in openlucht.

Flamenco

Wie graag eens een flamencovoorstelling meemaakt, is in Madrid ook op de juiste plaats. In de stad vind je verschillende theatergebouwen waar flamencovoorstellingen plaatsvinden.