Complicaties vijfde ziekte

Bij gezonde mensen is de vijfde ziekte of het slapped-cheek-syndroom meestal een milde ziekte die na een paar weken overgaat zonder verdere problemen. Maar mensen met een verzwakt immuunsysteem of aandoeningen van het bloed, zoals thalassemie of de sikkelcelanemie lopen een verhoogd risico op complicaties.

Reumatoïde artritis

Bij jongvolwassenen kan de vijfde ziekte soms aanleiding geven tot reumatoïde artritis. Dit is vooral het geval bij jonge vrouwen.

Zwangerschap

De meeste vrouwen die het een besmetting met het humane parvovirus B19 oplopen tijdens de zwangerschap brengen gezonde kinderen ter wereld. Maar het virus kan in sommige gevallen ook door de moederkoek heen migreren en de foetus besmetten. In ernstige gevallen kan dat uitmonden in een miskraam of een doodgeboren kindje. Het risico op sterven van de foetus is het grootst als de infectie zich voordoet tijdens het eerste en tweede trimester van de zwangerschap.

Als een vrouw tijdens de zwangerschap in contact kwam met besmette personen, kan ze best een bloedtest laten afnemen. Als ze niet besmet is of immuun is voor het virus, bestaat er geen gevaar voor de ongeboren baby. 60% van alle volwassenen heeft antistoffen tegen het B19-virus. 

Als de zwangere vrouw in de eerste 20 weken van de zwangerschap de vijfde ziekte krijgt, zal de zwangerschap nauwkeurig opgevolgd worden. De foetus kan dan ernstige bloedarmoede krijgen, die leidt tot vochtophoping in het lichaampje.