Blefaritis en keratitis

Onder de noemer oogontsteking verstaan we alle ontstekingen van het oog. Naast uveïtis en conjunctivitis, zijn er ook nog blefaritis en keratitis.

Blefaritis

Blefaritis is de naam voor een ontsteking van de oogleden rond de wimpers. Het is een aandoening die vaak voorkomt en niet zo ernstig is, maar wel heel vervelend kan zijn.

In de meeste gevallen wordt een oogontsteking van de oogleden veroorzaakt door bacteriën. Die veroorzaken de ontsteking aan de rand van het ooglid. Risicofactoren voor het ontstaan van blefaritis zijn talgklieren die niet goed functioneren, droge ogen, slapeloosheid, bepaalde cosmetica.

Bij blefaritis worden de ogen en de randen van de oogleden rood en gaan ze jeuken. Het lijkt een beetje alsof je stof in je ogen hebt. Aan de randen van de oogleden kunnen korsten ontstaan.

Blefaritis is niet gemakkelijk te behandelen. De aandoening keert namelijk vaak terug. De korstjes aan je ooglid kan je best voorzichtig verwijderen met een washandje. Soms worden zalven met antibiotica voorgeschreven, vooral wanneer de blefaritis veroorzaakt wordt door de huidaandoening rosacea.

Keratitis

Keratitis of hoornvliesontsteking is de verzamelnaam voor alle aandoeningen waarbij het hoornvlies van het oog beschadigd wordt.

Keratitis bullosa is een oogontsteking waarbij blaren op het hoornvlies ontstaan. De aandoening komt vooral voor bij ouderen die een operatie ondergingen voor staar. Door de blaarvorming vermindert het zicht. De behandeling bestaat uit het geven van hypertone druppels en het dragen van zachte contactlenzen.

Herpes simplex keratitis is een oogontsteking van het hoornvlies die veroorzaakt wordt door het herpex simplexvirus. De ogen worden er rood en tranig door en zijn overgevoelig voor licht. Doordat de hoornvliesontsteking door een virus veroorzaakt wordt, zullen antibiotica geen baat hebben. Meestal wordt gekozen voor een behandeling met aciclovir (zovirax) of de corticosteroïde ontstekingsremmer prednisolon. Ook infecties met andere virussen kunnen voorkomen, net als infecties met bacteriën, al is dat laatste wel erg zeldzaam.

Een lasoog (fotokeratitis) is een vorm van keratitis die ontstaan is doordat het oog blootgesteld werd aan ultraviolette stralen. Aan het oog zelf zie je weinig tot niets, maar het doet wel enorm veel pijn. De patiënt is ook gevoeliger voor licht. Een lasoog geneest vanzelf na een dag of twee.