Behandeling van longembolie

Medicijnen om het stollen van het bloed tegen te gaan zijn de meest gebruikte remedies tegen longembolie. Deze medicijnen voorkomen dat, het bloedstolsel dat is ontstaan, verder zal uitbreiden. Ze kunnen er ook voor zorgen dat een deel van het bloedstolsel afbreekt en verdwijnt in een ander deel van de bloedbaan. Ze worden vergeleken met bloedverdunners maar zijn eigenlijk helemaal niet hetzelfde. Ze veranderen slechts de chemische stoffen van bloedverdunners die de vorming van een bloedstolsel probeert te voorkomen.

2 soorten medicijnen

Heparine is een medicijn dat onmiddellijk werkt om te voorkomen dat het bloed blijft stollen. Bij het medicijn warafine wordt aangeraden om dit op een later tijdstip te nemen. Warafine voorkomt dat er nog een bloedstolsel wordt gevormd in het bloed.

2 soorten Heparine

Standaard heparine en laag moleculair gewicht heparine worden allebei ingespoten via een van de aderen. Standaard heparine moet worden toegediend in het ziekenhuis. Men gaat hier na welke hoeveelheid er moet toegediend worden aan de patiënt, want dit hangt af van persoon tot persoon. Dit onderzoek zal ongeveer 5 tot 10 dagen in beslag nemen.

Je moet die periode in het ziekenhuis blijven voor observatie van je bloed zodat je de juiste dosering ontvangt. Het laag moleculair gewicht heparine heeft een andere werking dan het standaard heparine. Er bevinden zich kleine moleculen in het laag moleculair gewicht heparine waardoor de effecten veel betrouwbaarder zijn. Om er een dosis van te nemen, ga je best naar het ziekenhuis. Daar krijg je de injectie toegediend en hoef je niet te blijven voor observatie.

Bijwerkingen

Standaard Heparine en laag moleculair gewicht heparine kunnen allebei bepaalde bijwerkingen opwekken. Het gaat meestal over huiduitslag, hoofdpijn, een verstoorde maag en als het lang wordt ingenomen kunnen je botten verzwakken.

Warafine

Het medicijn warafine wordt ingenomen als tabletten. Na de behandeling met herapine zul je de warafine voor 6 maanden moeten innemen. Net zoals bij de herapine zul je regelmatig op bloedonderzoek moeten en je laten opnemen in het ziekenhuis om de juiste dosering te vinden.

Tijdens de periode dat je warafine neemt is het noodzakelijk dat je het medicijn op de zelfde tijdstippen van de dag inneemt en dat je de hoeveelheid alcohol die je drinkt beperkt. Voor je een ander geneesmiddel wilt gebruiken vraag je eerst best de goedkeuring aan je arts.