Behandeling slaapapneu

De behandeling van slaapapneu is er vooral op gericht de luchtwegen open te houden zodat de ademhaling van de patiënt tijdens de slaap niet onderbroken wordt.

Soms kunnen een aantal aanpassingen in de levensstijl de slaapapneu aanzienlijk verbeteren. Voor je gaat slapen kun je bijvoorbeeld beter geen alcohol of drugs consumeren. Bij patiënten met overgewicht kan gewichtsverlies het probleem vaak al voor een groot stuk verhelpen.

Neusmasker bij slaapapneu

Een methode die vaak gebruikt wordt is een neusmasker. Deze therapie wordt ook wel NCPAP-therapie genoemd. Dit staat voor ‘nasal continuous positive airway pressure’. Zo’n masker zal voor  overdruk zorgen in de luchtwegen, waardoor je keelwand tijdens de ademhaling minder snel zal samenvallen.

Mondapparaatje tegen slaapapneu

Mildere vormen van slaapapneu kunnen met behulp van een mondapparaatje behandeld worden. Zo’n apparaatje wordt ook vaak ingezet ter behandeling van snurken. Het  is een apparaatje dat over de tanden geschoven wordt en de onderkaak naar voren houdt. Zo zal de tong minder snel in de keel zakken.

Operatie

Een kleine operatieve ingreep aan de keel kan niet alleen het snurken verhelpen, maar in bepaalde gevallen ook slaapapneu.