Behandeling peesontsteking

De arts stelt de diagnose peesontsteking meestal op grond van klachten en op grond van de voorgeschiedenis (te veel gebruik of overbelasting van de spieren) . Af en toe kan een MRI- of botscan nodig zijn om zekerheid te bieden. Ook andere onderzoeksmethoden, zoals bloedonderzoek, kunnen aan te raden zijn.

Rust, massage en ijs

Als een peesontsteking het gevolg is van te veel gebruik of overbelasting van een spiergroep, dan gaan de klachten meestal over door de pijnlijke spieren te laten rusten. Ook een massage van het betreffende lichaamsdeel kan een grote hulp zijn. Om de pijn te verlichten, wordt het ook vaak aangeraden gedurende 20 minuten ijs op de ontstoken pees te leggen.

Ontstekingsremmers

Corticosteroïde injecties kunnen de ontsteking verminderen en de pijn verlichten. Helaas hebben deze injecties ook een aantal bijwerkingen tot gevolg. Herhaalde injecties kunnen een pees bijvoorbeeld verzwakken en kunnen de pijn helpen verlichten. De injecties mogen ook niet rechtstreeks in een pees zelf gespoten worden omdat dit de scheur in de pees kan verergeren.

Als alternatief voor een injectie zijn er ook corticosteroïdencrèmes verkrijgbaar. Die kan je gewoon aanbrengen op het getroffen lichaamsdeel. Ze trekken in je huid en maken gebruik van een kleine elektrische schok.

Krachtoefeningen en fysiotherapie

Patiënten met tendinitis kunnen profiteren van een programma met specifieke oefeningen om de kracht van de spier en pees te trainen.

Chirurgie

Een operatie is maar zelden nodig, maar naargelang de graad en het type van de scheur in de pees, kan het wel overwogen worden.