Behandeling middenoorontsteking

Een middenoorontsteking geneest na een paar dagen vanzelf. Als er nog geen etter achter het trommelvlies zit, is het aan te raden om neusdruppels- of spray te gebruiken of te stomen, zodat de buis van Eustachius weer opengaat.

Als er ontstekingsvocht achter het trommelvlies zit, kan de arts het trommelvlies openprikken, waardoor het vocht kan aflopen. Deze behandeling gaat gepaard met de toediening van antibiotica. De arts zal ook antibiotica voorschrijven als het kind zwaar ziek wordt.  Ook kinderen van jonger dan zes maanden krijgen antibiotica toegediend. De overgrote meerderheid van de kinderen geneest echter zonder antibiotica. Na het nemen van antibiotica zou het kind zich binnen een paar dagen beter moeten voelen.

Als een baby of peuter met middenoorontsteking koorts heeft, diarree heeft of moet braken, bestaat er een kans op uitdroging. Geef je kind dus zeker voldoende te drinken. Het is niet nodig je kind binnen te houden als het een middenoorontsteking heeft. Zwemmen is toegestaan, maar best niet met het hoofd onder water. Ook douchen kan geen kwaad.

Een kind met een middenoorontsteking zal minder goed horen. Houd daar rekening mee. Om de pijn te bestrijden, kan je best kiezen voor paracetamol of ibuprofen.