Behandeling clusterhoofdpijn

Er bestaan verschillende behandelingen voor mensen met clusterhoofdpijn. Clusterhoofdpijn is niet te genezen, maar je kan wel de symptomen bestrijden of ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk aanvallen krijgt.

Behandeling van clusterhoofdpijn aanvallen

Zuurstof

Bij een aanval van clusterhoofdpijn kan de patiënt zuurstof inhaleren via een mondmasker. De bloedvaten in de hersenen zijn bij een aanval van clusterhoofdpijn mogelijk verwijd. Door de toediening van zuurstof zouden deze kunnen vernauwen. Een kwart van de patiënten krijgt na de zuurstofbehandeling opnieuw een aanval. Een behandeling met zuurstof is erg efficiënt, maar niet zo praktisch. De zuurstoftanks zijn namelijk erg groot.

Sumatriptan

Sumatriptan is naast zuurstof een van de voorkeursbehandelingen van clusterhoofdpijn. Het middel, dat meestal toegediend wordt via injecties, vernauwt de bloedvaten in de hersenen. Zo ervaren de hersenen het pijnsignaal uit de zenuwen niet of minder sterk.  Bijwerkingen van het product zijn een brandende pijn op de plaats waar het ingespoten werd, vermoeidheid en evenwicht en gevoelstoornnissen, maar deze klachten verdwijnen na een halfuur.

Ergotamine

Ergotamine wordt soms gebruikt om een aanval van clusterhoofdpijn te behandelen als de rest van de behandelingen geen zin heeft. Ergotamine is een middel dat al lang ter bestrijding van hoofdpijn gebruikt wordt, maar dan vooral van migraine.

Voorkomen van clusterhoofdpijnaanvallen

Verapamil

Dit is een geneesmiddel dat normaal gebruikt wordt ter behandeling van een verhoogde bloeddruk. Verapamil zou de doorbloeding achter het oog verbeteren, zodat er minder snel een zuurstoftekort zou ontstaan. De werkzaamheid van verapamil neemt na langdurig gebruik langzaam af.

Methysergide

Methysergide remt de werking van de lichaamseigen stof serotonine. Het middel kent veel bijwerkingen en wordt daarom pas voorgeschreven als verapamil onvoldoende werkt. Het is geschikt voor mensen die gedurende korte periodes last hebben van clusterhoofdpijn, maar mag niet langer dan zes maanden aan een stuk genomen worden.

Lithium

Lithium wordt alleen voorgeschreven als verapamil onvoldoende werkt. Het werkt niet bij alle patiënten en kent veel bijwerkingen. Daarom is het vooral geschikt voor mensen die gedurende een lange periode last hebben van clusterhoofdpijn.

Pizotifeen

Dit middel remt de effecten van  bepaalde lichaamseigen stoffen. Het wordt enkel  gebruikt om aanvallen van clusterhoofdpijn te voorkomen als andere middelen onvoldoende effect hebben.

Prednison

Prednison is een hormoon dat aangemaakt wordt door de bijnierschors. Het wordt gebruikt als verapamil niet of niet voldoende werkte of als de patiënt een stoppauze moet inlassen met  verapamil.