Behandeling buikgriep

Buikgriep gaat doorgaans vanzelf over. Een behandeling ertegen bestaat niet. Uitzieken is de boodschap. Na 1 tot 5 dagen zou je je normaal gezien beter moeten voelen. Wat kan je zoal doen tegen buikgriep?

Drinken

Drink voldoende en in kleine beetjes tegelijk. De diarree kan er immers voor zorgen dat je uitgedroogd geraakt. Je kan best water, thee of bouillon drinken. Fruitsap is af te raden omdat het diarree kan veroorzaken. Bij jonge kinderen en baby’s is een orale rehydratatievloeistof (ORS) aan te raden, zodat ze niet uitdrogen. Als je veel moet overgeven, kun je best met kleine beetjes drinken.

Eten

In principe mag je blijven eten wat je wilt. In de praktijk zul je waarschijnlijk in veel dingen geen zin hebben. Licht verteerbaar zijn onder meer producten als yoghurt, witte rijst en wit brood. Rauwe groenten of vers fruit kun je beter mijden, want deze kunnen de darmen prikkelen.

Geneesmiddelen tegen buikgriep

Meestal zijn geneesmiddelen niet echt nodig. Om je situatie iets aangenamer te maken, kan je geneesmiddelen tegen de diarree gebruiken. het bekendste middel tegen diarree is loperamide (Imodium). Overdrijf er echter niet mee en gebruik het niet langer dan twee dagen. Als er bloed bij je diarree zit, heb je een bacteriële infectie opgelopen en mag je geen loperamide innemen. Kinderen onder de zes jaar oud en zwangere vrouwen mogen dit geneesmiddel ook niet nemen. Tegen de koorts kan je een normale pijnstiller nemen.

Als de symptomen niet geleidelijk aan verminderen, moet de arts verder blijven zoeken naar de oorzaak. Hij kan je stoelgang laten onderzoeken en zo vaststellen of er sprake is van bacteriën die de voedselvergiftiging veroorzaken. Indien nodig kan de dokter je antibiotica voorschrijven. Als je in een ver land zit, ver verwijderd bent van een medische hulppost, erg ziek bent en bloed in de stoelgang hebt, kan je je deze antibiotica ook best innemen. Vraag de huisarts ernaar voor je vertrekt.