Autozitjes

Kinderen hebben in de auto een andere bescherming nodig dan volwassenen. Voor volwassenen volstaat een gordel, dit is niet het geval voor kinderen. Door hun specifieke lichaamsbouw moeten kinderen van 0 tot 3 jaar in een autozitje worden vastgemaakt. De kans dat een kind sterft of zwaargewond raakt, is 3 maal kleiner wanneer het in een autozitje zit.

Verschillende kinderen, verschillende zitjes

Een veilig autozitje is afgestemd op de leeftijd, de lengte en het gewicht van je kind. Er zijn autozitjes die voor verschillende leeftijden geschikt zijn op de markt gebracht. Deze zitjes zijn sterk afgeraden, omdat ze niet zijn aangepast aan de specifieke behoeften van elke leeftijdscategorie. Autozitjes worden onderverdeeld in 5 gewichtscategorieën.

Kinderen die geen 18 kg wegen, kleiner zijn dan 1m10 of jonger zijn dan 3 jaar, moeten verplicht in een autozitje worden vastgemaakt. Kinderen die meer wegen dan 36 kg. of groter zijn dan 1m50 hebben genoeg met een gordel.

Let er ook steeds op dat het autozitje niet te klein is. Als het hoofd van je kind 1/3 boven de rand van het zitje uitkomt, is het zitje te klein en moet je een andere aanschaffen.

Veiligheid

Een autozitje wordt best op de achterbank geplaatst. Wanneer je het zitje toch op de passagierszetel zet, moet de airbag uitgeschakeld worden. Tijdens een botsing kan je kindje gekneld raken tussen het zitje en de airbag. Het zitje moet altijd tegen de rijrichting in geplaatst worden, zo worden de schokken bij een eventuele botsing beter opgevangen.

De heupriem van het autozitje moet over de heupen van het kind komen, niet over de buik en moet bovendien gemakkelijk aanpasbaar zijn in de lengte. De gordel moet verder lang en strak genoeg zijn en mag niet gedraaid zitten. Verder is het ook belangrijk dat je kind voldoende beschermd is langs de zijkant en dat het kinderzitje breed genoeg is met een hoge rugsteun.

Autozitjes in België zijn gekeurd volgens de Europese norm. Dit zie je aan het oranje label met de code ECE R44 03. Op dit label staat ook de gewichtscategorie vermeld.

Lees meer over: airbag , autostoel , autozitje , autozitjes , kinderen , zitje