Zwangerschap en genitale herpes
Zwangere vrouwen met genitale herpes moeten ervoor uitkijken dat ze de ziekte niet doorgeven aan hun baby. Toch is het risico op besmetting van de baby niet zo groot als vaak gedacht wordt.
Een besmetting van de baby tijdens de bevalling kan een fatale afloop hebben. Maar als een vrouw genitale herpes kreeg voor ze zwanger was, is het risico dat haar baby besmet wordt, erg klein (minder dan 1%). Vrouwen die weten dat ze genitale herpes hebben,worden voor de bevalling nauwlettend onderzocht op eventuele symptomen. Als ze blaasjes heeft of symptomen vertoont die wijzen op een naderende uitbraak van de ziekte, zal de baby via een keizersnede ter wereld gebracht worden.
Het risico dat de vrouw de baby met het virus besmet, is groter wanneer de vrouw zelf âs op het einde van haar zwangerschap besmet geraakt. Dat is omdat de moeder dan nog geen antilichaampjes tegen het virus ontwikkeld heeft. Vrouwen die reeds eerder besmet werden, hebben die antilichaampjes wel al. Deze bieden ook bescherming aan de baby.
Preventie
Vrouwen die geen genitale herpes hebben, moeten extra voorzichtig zijn met seks in het derde trimester van hun zwangerschap. Als je partner koortsblaasjes krijgt, moet je orale seks met hem zeker vermijden.
Een herpesinfectie bij een pasgeborene kan ook ernstig zijn. Laat je baby door niemand kussen die een koortsblaasje heeft, want ook dat kan leiden tot een infectie.
Geneesmiddelen
Vrouwen die antivirale geneesmiddelen nemen om de ziekte te onderdrukken moeten hun dokter raadplegen om te weten te komen of ze de geneesmiddelen ook door mogen nemen tijdens hun zwangerschap.