Zo kan je vlotter shoppen!
Elke keer dat je eens een dagje gaat winkelen, duikt er wel een ander probleem de kop op. Aan de kassa’s staan lange rijen, je geeft te veel uit. Hier vind je alvast enkele typische shoppingproblemen en de gepaste oplossingen ervoor.
Je geeft te veel geld uit
Betaal alles cash. 200 euro uitgeven aan een kleedje wordt al veel moeilijker als je het in biljetten van 20 euro moet betalen. Haal voldoende geld af voor je begint te shoppen en beslis niet meer geld uit te geven dan je op zak hebt.
Neem eens goed adem
Loop voordat je een grote aankoop doet, de winkel uit en haal eens diep adem. Buiten het bereik van de overtuigde verkopers kun je alles eens goed op een rijtje zetten.
Vermijd de ‘een kopen is tweede aan halve prijs’-aanbiedingen
Zo’n goede deal is dit niet, als je het even rustig uitrekent. Op je totale aankoop krijg je immers maar een korting van 25%. Daarbij komt dat je twee aankopen doet van iets waar je er maar één van nodig hebt.
Breng een bezoekje aan minder chique winkelbuurten
In chiquere winkelbuurten worden de meeste dingen nog voor de solden verkocht. Rijke mensen zijn meer geneigd iets aan volle prijs te kopen dan te wachten tot de solden.
Maak een inventaris van alles wat je al hebt
Ook al wil je graag mee zijn met de laatste mode, als je beseft hoeveel wollen truien je al hebt, zul je misschien twee keer nadenken voor je er nog een koopt.
Het is heel druk en de winkels liggen er slordig bij
Ga in het midden van de week shoppen
In de winkels is het minder druk op dinsdagen, woensdagen en donderdagen en komen er vaal nieuwe leveringen binnen. Zaakvoerders vullen hun winkels graag met nieuwe merchandise voor het druk wordt in het weekend.
Sta vroeg op
Het beste tijdstip om te winkelen is ’s morgens. De winkelbedienden zijn nog fris en zullen je graag helpen en de winkelrekken zijn nog niet door elkaar gehaald. Bovendien is het erg geruststellend dat je altijd terug kunt komen voor een aankoop.
Je wilt tijd besparen
Maak een boodschappenlijstje
Als je naar de supermarkt gaat, maak je toch ook een boodschappenlijstje? Schrijf dus ook als je voor kleding gaat kijken, op voorhand op wat je nodig hebt en waar je het wilt kopen.
Vermijd het winkelcentrum
Als je maar naar een of twee dingen op zoek bent, kun je het gewoon zoeken in een kledingwinkel of warenhuis. In een winkelcentrum liggen de winkels ver uit elkaar, waardoor je veel tijd verliest.
Ga alleen winkelen
Vrouwen spenderen veel meer tijd in een winkel als ze met een vriendin of een kind zijn. Als je niet te veel tijd wilt verspillen, ga dan alleen.
Je bent te verlegen om om een korting te vragen
Wees niet verlegen
Vraag om korting op alles wat je koopt, maar niet om een specifiek bedrag. Als de verkoper geen korting mag geven, kun je het misschien aan de manager vragen. Vraag zeker om een korting als je ergens een draadje los ziet hangen of een kleine beschadiging ziet.
Wacht tot de solden
In de solden krijg je korting op de meeste spulletjes in de winkel. Die korting begint rond de 20 à 30%, maar als je echt veel wilt kopen, kun je de manager ervan proberen te overtuigen je meer korting te geven.
De rijen aan de kassa’s zijn erg lang
Vraag de verkoper die je hielp de spullen die je uitkoos even weg te leggen, zodat je ze op een minder druk moment kunt ophalen. Toon wel begrip als dit niet mogelijk is.
Ga naar een andere afdeling
Als je in een groot warenhuis bent, kun je naar een van de kassa’s in een minder drukke afdeling gaan.
Pas nu, koop later
Verzeker je ervan dat het kledingstuk past en kom later terug om het te betalen.
Je vindt een kledingstuk mooi, maar het enige in jouw maat hangt op een paspop
Geef je naam en telefoonnummer door
In sommige winkels zul je de kleding van de paspop mogen halen, maar in andere is dit niet mogelijk wegens tijd- en veiligheidsredenen. Maar normaal gezien verandert men de outfits van de paspop regelmatig. Vraag het winkelpersoneel je op te bellen als de kleding van de pop gehaald wordt.
Het is moeilijk om goede bediening te vinden
Vertel de verkoper/verkoopster je verhaal
Zeg tegen de verkoper dat je nog op zoek bent naar een jurk voor een trouwfeest het komende weekend of dat je een belangrijk sollicitatiegesprek hebt op vrijdag, als dat de waarheid is tenminste. Zo voelt hij zich betrokken en zal hij zijn uiterste best doen om je te helpen.
Word bevriend met de verkoper
Als je vaak naar dezelfde winkel gaat, bouw dan een band op met een van de verkopers of verkoopsters. Als hij of zij je beter leert kennen, zal hij je helpen met zoeken, je op de hoogte brengen van koopjes en dergelijke.
Denk klein
In kleine boetieks is het vaak minder druk dan in de grote kledingwinkels. Je zult dus sneller aandacht krijgen van het personeel.