Wie moet betalen voor de date?

Vroeger was het een ongeschreven regel dat een man altijd betaalde voor een date. Maar in de huidige, meer geëmancipeerde wereld  is dat niet altijd zo vanzelfsprekend. Vrouwen en mannen zijn gelijk, en moeten dus evenveel betalen. Of toch niet?

Maand 1 & 2

Als jullie pas beginnen te daten, is het belangrijk dat de man betaalt. De eerste twee maanden kan de man tonen dat hij betrouwbaar is en in staat is om de rekeningen te betalen. Hij laat ook zien dat hij de regels van het daten beheerst. In het begin van een relatie is het meestal de man die de vrouw uitnodigt, dus eigenlijk is het zijn plicht de rekeningen te betalen. 

Als de vrouw de man uitnodigt, is het haar beurt om te betalen. Als man moet je haar dat ook laten doen. Het is een teken van respect voor haar date. Als de vrouw de eerste twee maanden geen aanstalten maakt om te betalen, is ze dat waarschijnlijk nooit van plan.

Maar de eerste date blijft het belangrijkste. Als man dan weigeren te betalen, zal heel slecht overkomen. Een echte gentleman betaalt altijd voor de eerste date. 

Na drie maanden

Na drie maanden kun je meestal al spreken van een echte relatie. Op dit punt zou de vrouw ook al eens de rekening mogen betalen. Misschien kun je wel de verhouding 3/1 toepassen. Voor drie dates die de man betaalt, moet de vrouw een date betalen. Of waarom niet ieder evenveel dates betalen, als jullie er beiden mee akkoord gaan?

Natuurlijk hoef je niet zo nauwkeurig bij te houden wie wat betaalt, dat komt de romantiek ook niet ten goede. Stel je flexibel op. 

Maar wat als de vrouw na drie maanden weigert te betalen? Ga dan net nadat je de rekening hebt gevraagd even naar het toilet of geef haar al lachend de hint dat het ‘haar beurt’ is. Als ze dan nog niet wilt betalen, moet je je misschien wel eens afvragen of dit de juiste relatie voor je is.

Lees meer over: betalen , date , daten , dates , rekening , rekeningen , relatie