Wat mag je niet eten om listeriose te voorkomen?
Een vrouw in verwachting heeft veel om naar uit te kijken maar moet tegelijk goed oppassen. De foetus is immers nog heel kwetsbaar en kan door listeriose aangetast worden. Gelukkig weten we hoe je dit kan voorkomen.
Veelvoorkomend gevaar
De moeder zelf is bestand tegen listeriose, maar de bacterie kan soms langs de placenta doordringen tot bij de foetus die wel kwetsbaar is. Ongeveer één op 200 zwangere vrouwen wordt met listeriose geconfrontreerd. Wanneer de bacterie, Listeria monocytogenes genaamd, tijdig wordt opgespoord kan een antibioticakuur soelaas brengen. Zoniet kunnen de gevolgen groot zijn. Meningitis, oogproblemen en hartproblemen zijn voorkomende verschijnselen.
Hoe te vermijden?
De bacterie overleeft in diepvriezen, is bestand tegen zouten overleeft zelfs in de koelkast. Ga in elk geval steeds zorgvoldig om met eerder geopende producten. Zorg dat ze goed afgedekt in de koelkast staan en consumeer ze niet overdreven lang na opening. Goed om te weten is dat de bacterie niet tegen verhitting, koken of pasteuriseren kan.
Gevaar bij melk, vlees, vis, groenten en granen
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die listeriose kunnen opwekken. Het wordt dan ook aangeraden om deze tijdens de zwangerschap te vermijden. Aangezien het om een bacterie gaat, zijn vooral rauwe bestanddelen uit den boze.
In eerste instantie vormt rauwe melk (en kaassoorten die hiervan gemaakt zijn) een potentieel gevaar.
Ten tweede is het oppassen voor rauw vlees en vis. Het gaat dan voornamelijk over fijne vleeswaren zoals paté, ganzenlever en producten in gelei. Bij de vis ben je best op je hoede voor rauwe schaaldieren, gerookte vis of surimi.
Op de derde plaats zijn ook rauwe groenten een potentieel gevaar, zeker als ze ongewassen zijn. Tot slot kan je beter ook oppassen met rauwe gekiemde granen, zoals sojakiemen.