Wat betekent het huilen van je baby?

Al heel vroeg weten baby’s hoe ze jouw aandacht kunnen trekken: huilen. Want dat is hun eerste en enige communicatiemiddel tijdens hun eerste levensmaanden. Maar wat als je kind onophoudelijk blijkt te wenen?

Niet zomaar huilen

In hun eerste levensmaanden huilen baby’s om allerlei redenen: honger, dorst, te warm, natte luier, angst enzovoort. Als ouder is het daarom niet altijd even gemakkelijk om te achterhalen waarom je kind nu huilt. Toch bestaat er een soort van checklist die min of meer omschrijft om welk gehuil het zou kunnen gaan.

Begint je baby zachtjes te huilen en wordt het steeds luider en langer? Dan is dat vaak het teken dat hij honger heeft. Als je hem eten geeft, zal hij zijn gehuil staken. Huilt je baby daarentegen plots en is het gehuil onmiddellijk vrij luid? Dan kan het zijn dat hij zich verschrokken heeft, zich alleen voelt of zich simpelweg verveelt.

Verder kan je baby ook huilen als hij pijn heeft. Dat gehuil kun je het best onderscheiden van de rest omdat het door merg en been lijkt te gaan. Een kind dat pijn heeft, kan heel hoge tonen produceren die eerder op geschreeuw lijken. Ga in dat geval eens na of je baby een van onderstaande symptomen heeft:

Recente inentingen

  • Eerste tandjes
  • Constipatie
  • Pijnlijke luieruitslag
  • Kolieken
  • Buikkrampen door teveel te eten of door melkintolerantie
  • Broeiende ziekte zoals een verkoudheid, griep
  • Kleine dingen zoals een wimper in zijn ogen, insectenbeet…

Daarnaast kan het zijn dat je baby erg ziek is zonder dat je het gemerkt hebt, zoals dat het geval kan zijn bij een oor- of een blaasontsteking, meningitis, rugpijn, gastro-esofagaal reflux enzovoort. Voel je hier niet schuldig over maar ga wel zo snel mogelijk naar de kinderarts voor een volledige check-up als je baby maar blijft huilen. 

Hoe reageren?

Het kan voor ouders soms zeer frustrerend zijn als je kind maar blijft huilen en schreeuwen. Toch is het belangrijk dat jij als ouder rustig blijft. Schud je kind in geen geval door elkaar of sla hem nooit. Als je voelt dat je het moeilijk hebt om kalm te blijven, leg je baby dan op een veilige plaats en ga zelf even naar een andere kamer om te kalmeren. Praat er ook over met andere ouders of hulpverleners. Blijft je kind maar huilen en weet je geen raad meer? Bespreek het dan met de kinderarts. 

Lees meer over: baby , huilen