Wat baby’s zoal in hun mond steken…

Een muntje, een stofdoek of een balletje: bijna alles wat je baby binnen handbereik heeft vindt hij interessant om eens in z’n mond steken. Toch moet je altijd alert blijven want sommige zaken kunnen slecht zijn voor je kleine spruit.

Stikgevaar

Vanaf dat je kindje z’n eerste stapjes zet, zul je merken dat hij van alles eens in z’n mond zal steken of erop zal kauwen. Maar voor je het goed en wel beseft, heeft hij een muntje of een krijtje doorgeslikt. Is dat heel erg, vraag je je af? Het hoeft niet altijd erg te zijn, maar weet wel dat je kind er zich in kan verslikken en zelfs kan stikken. Kleine kinderen beseffen dat nog niet en proberen dus eens op alles wat hun handjes kunnen grijpen te knabbelen.

Weg propje 

Natuurlijk steekt je kleintje niet alleen voedsel, maar ook andere dingen in zijn mond. Als het maar binnen handbereik ligt. Zoals papiertjes. Een klein propje en hup, hij stopt het in zijn mond. Geen erg. Papier verteert gemakkelijk dus je kind zal hier normaal gezien geen hinder van ondervinden. 

Waskrijtjes

Nog een ongevaarlijk iets is een waskrijtje bijvoorbeeld. Je kleuter is gezellig aan het kleuren tot je merkt dat er nog maar 9 waskrijtjes overblijven… Geen paniek! De meeste waskrijtjes bevatten normaal gezien geen giftige stoffen. Maar let hier op als je ze aanschaft. Staat het niet uitdrukkelijk vermeld op de etiketten? Laat ze dan liever links liggen. Daarom kan het ook geen kwaad als je kleuter een waskrijtje inslikt (buiten het gevaar om erin te stikken uiteraard). Het zal hoogstens zijn stoelgang wat kleuriger maken.

Stoelgang

Een stuk viezer en onsmakelijker dan de rest, maar kinderen durven soms hun eigen stoelgang in hun mond te steken. Heel vies, maar ook dat kan geen kwaad. Wanneer je wel moet oppassen is als er wat stoelgang in zijn ogen komt. Ga dan naar de dokter. Wanneer je ook best zo snel mogelijk naar de arts gaat is als je kind een stukje metaal (een muntje), glas of plastiek inslikt. Die dingen kunnen namelijk de ingewanden beschadigen.