Veiligheid bij het skiën

Veiligheid is bij wintersporten erg belangrijk. Tijdens het skiën wil je ongelukken en blessures altijd vermijden.

Train op voorhand

Je zult veel meer plezier hebben op de hellingen als je een goede conditie hebt. Als je het hele jaar door aan je conditie werkt, zal het skiën niet alleen beter gaan, maar zal je ook blessures vermijden.

Gebruik degelijk skimateriaal

Leen geen ouder materiaal van vrienden, maar huur je ski’s ter plekke. Op die manier ben je zeker dat je degelijk en veilig materiaal gebruikt. Als je zelf materiaal koopt, zorg er dan voor dat je skischoenen zeker goed passen en dat je skibindingen goed afgesteld zijn.

Draag een helm

Hoofdbescherming tijdens het skiën is zeker geen overbodige luxe. In sommige landen is een  skihelm zelfs verplicht voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Bereid je goed voor op de weersomstandigheden

Draag je kleding in verschillende laagjes, draag een muts of een hoofdband, handschoenen, dikke skisokken,  enz. Neem steeds een extra broek mee voor als de eerste nat wordt.

Leer skiën

Als je voor de eerste keer gaat skiën, schrijf je dan zeker in voor lessen, zodat je een goede basis hebt. Zelf als je al ervaring hebt, kan het geen kwaad om af en toe een les te nemen om je vaardigheden aan te scherpen.

Draag een skibril

Draag een skibril die goed rond je muts of helm past. Als je een bril draagt, koop dan een skibril die er mooi omheen past of een skibril op sterkte.

Neem af en toe pauze

Als je moe bent, neem dan een pauze. Drink en eet ook voldoende, zodat je veel energie hebt. Skiën is immers erg vermoeiend.

Ski samen met een vriend

Het is altijd beter met een vriend te skiën die op jou kan letten en vice versa.

Ken je grenzen

Ski niet op pistes die boven jouw niveau liggen. De pistes zullen duidelijk aangegeven zijn met de verschillende kleuren (blauw voor beginners, rood voor gevorderde skiërs en zwart voor experts).

Houd je aan de regels

Wijk niet van de pistes af. Houd je aan de openingsuren en gehoorzaam de waarschuwingsborden.