Tandbederf bij jonge kinderen

Niet alleen wij moeten onze tanden goed verzorgen, ook je kind heeft een degelijke mondverzorging nodig. Veel kinderen krijgen vroeg of laat immers te kampen met tandbederf. Net zoals bij ons is ook hier cariës de schuldige.

Belang van babytanden

Vaak wordt het belang van baby’s eerste tandjes onderschat. Baby’s krijgen die tanden niet zomaar. Ze krijgen die om plaats te maken in hun kaak voor hun definitieve tanden, om ervoor te zorgen dat ze kunnen babbelen en om de vorm van het gezicht mooi te maken. Uiteraard hebben ze ook tanden nodig om hun eten zelfstandig te leren kauwen. Daarom is het van belang dat je hun tanden altijd goed verzorgt.

Bacteriën in de mond

Toch kan het gebeuren dat je kind zijn tanden aangetast raken en bederven. Meestal gebeurt dat door in onze ogen onschuldige dingen zoals door frisdrank te geven. Net zoals bij ons hebben baby’s bacteriën in hun mond die zich voeden met suikers uit onze voeding. Dat laat hen toe om zuren te produceren waarmee ze onze tanden aanvallen. Na veel van hun aanvallen, worden de tanden aangetast. Zo kan melk, flesvoeding of vruchtensappen de tanden van je kleuter aantasten. Wat je hem geeft, is dus van belang, maar ook hoe vaak en wanneer je dat doet. Meerdere keren per dag zoete dingen aan je kind geven, zorgt ook voor meer aanvallen. Ook je kind met een flesje zoete drank in slaap laten vallen, is niet zo’n goed idee. Want tijdens hun slaap kunnen bacteriën hun werk doen en bederven de tanden eens zo snel.

Tips tegen tandbederf

Natuurlijk bestaan er ook eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat het tandbederf bij je kind geminimaliseerd wordt. Onderstaande tips kunnen je misschien al op weg helpen:

  • Wrijf na iedere maaltijd je baby’s tandvlees af met een nat washandje. Doe het voorzichtig maar wees ook niet bang om te wrijven. 
  • Vanaf dat je kind zijn eerste tandjes heeft, is het belangrijk dat je die poetst. Ook al is het ‘maar’ één tand.
  • Let erop dat je kind niet in slaap valt met een flesje melk, fruitsap of iets anders in zijn mond.
  • Je kan je kind met een gerust hart een fopspeen geven, zolang je het vooraf niet onderdompelt in een zoete vloeistof. 
  • Probeer het drinken van frisdranken zo lang mogelijk uit te stellen. Vul zijn flesje liever met water.
  • Maak tijdig een afspraak bij de tandarts. Liefst al vanaf je baby’s eerste verjaardag. 
Lees meer over: babytanden , bacteriën , tandbederf , tanden