Succes, en wat daarna?

Een goed diploma, altijd je uiterste best doen op je werk en slijmen bij je baas. Maar voor wat doe je dit eigenlijk? “Om een succesvol leven te kunnen leiden”, zullen velen hierop antwoorden. Het is heden ten dage immers zeer belangrijk om een succesvolle carrière te hebben en almaar hogerop te raken op professioneel vlak. Toch moeten we ons afvragen of dit wel de moeite waard is. Zijn de opofferingen die je steeds blijft maken het wel waard?

Het genot van falende collega’s

Wanneer je echt de smaak van succes te pakken krijgt, wil je almaar meer. Je bent niet tevreden met het louter goed doen op je werk, anderen rondom je moeten bovendien falen. Hierdoor voel je je superieur en ben je tevreden over jezelf. Maar is dit wel een goede ingesteldheid? Je kunt beter gewoon alles uit jezelf proberen te halen. Dit kan bovendien ook gepaard gaan zonder het mislukken van je collega’s. Focus je dus op jezelf en laat je niet beïnvloeden door het resultaat van andermans carrière. 

Succesvol zijn, maar ook teleurgesteld

Bovendien kan succes hebben weleens tegenvallen. Hoge verwachtingen kunnen het werkelijke ‘succesvolle’ leven namelijk enorm doen tegenvallen. Er verandert daarenboven niet zoveel als je oorspronkelijk verwacht had. Het winnen van een trofee voor de beste manager van het jaar zal je leven bijvoorbeeld geen totale ommekeer geven. Je bent nog steeds dezelfde manager en je zal niet opeens een leven als God in Frankrijk leiden.

Einddoel in zicht, depressie op komst

Als je op het begin van je carrière een bepaald doel voor ogen hebt en je dit later ook daadwerkelijk kan verwezenlijken, kan je wel degelijk spreken van succes. Toch bestaat de kans dat je in een diepe put geraakt wanneer je je doelstellingen uiteindelijk hebt bereikt. 

Het is misschien een beetje tegenstrijdig maar voor velen is het zeer confronterend om een bepaald eindpunt te bereiken. Je hebt altijd naar dit moment uitgekeken, maar was je niet van bewust van wat je hierna allemaal ging doen. Vaak heb je na het hoogtepunt in je carrière dus niets om handen omdat je hebt bereikt wat je wou bereiken en geen verdere plannen hebt gemaakt. 

Succes blijkt dus niet altijd zo geweldig te zijn als het op het eerste zicht lijkt. Het kan je teleurstellen omdat je verwachtingen simpelweg te hoog waren maar het kan je ook een gevoel geven alles te hebben bereikt. Blijf echter niet bij de pakken zitten en zorg dat je wel iets om handen hebt. Bovendien moet je jezelf afvragen wat voor jou het belangrijkste is, succesvol zijn of gelukkig zijn?

Lees meer over: carrière , geluk , succes , teleurstelling