Alles wat je moet weten over hypnose
Er is iets fascinerends aan hypnoseshows, waarin vrijwilligers zich belachelijk maken voor het hele publiek. Maar hypnose is zoveel meer dan entertainment! Als je een goede therapeut opzoekt, kan je zelfs je meest vervelende problemen oplossen.
Hypnose is een staat die op een trance lijkt, maar die opgewekt wordt door een persoon wiens suggesties bereidwillig aanvaard worden door de gehypnotiseerde.
Als je onder hypnose staat, ben je altijd bij bewustzijn, hoewel je de prikkelingen in je omgeving niet meer waarneemt.
Hoe werkt hypnose?
Om je in deze staat te brengen, zal de hypnotiseur je laten focussen op zijn stem of op een voorwerp. Je bewuste brein wordt vervolgens minder actief in het denkproces, omdat je zo ontspannen bent. Daardoor treedt je onderbewustzijn meer naar de voorgrond.
Terwijl je gehypnotiseerd bent, ben je vatbaarder voor suggesties over hoe je je voelt, hoe je je gedraagt en hoe je denkt.
Soorten hypnose
- Wetenschappelijk gezien zijn er drie verschillende soorten hypnose: suggestie, regressie en analytische. Die methoden worden gebruikt door hypnose-experts.
- Suggestietherapie: de gehypnotiseerde krijgt in dit geval simpele suggesties om de manier waarop hij denkt, voelt en zich gedraagt aan te passen. Entertainmenthypnotiseurs behoren ook tot deze categorie.
- Regressietherapie: de gehypnotiseerde zal zich dingen uit het verleden herinneren, zodat hij beter begrijpt wat de oorzaak van zijn huidige problemen is.
- Analytische therapie: de hypnotiseur zal het onderbewustzijn van de gehypnotiseerde proberen te analyseren, om er zo achter te komen wat er precies mis is.
Hypnose, iets voor jou?
In theorie kan hypnose voor iedereen werken. Toch zijn er enkele uitzonderingen. Volgens experts is het erg moeilijk heel jonge kinderen, mensen met een extreem laag IQ en dronken mensen onder hypnose te brengen. Als je je niet goed kunt concentreren, kan het ook erg moeilijk zijn je onder hypnose te brengen.
Om gehypnotiseerd te worden, moet je aan drie voorwaarden voldoen:
- Je wilt gehypnotiseerd worden
- Je moet geloven dat het zal lukken
- Je moet je kunnen ontspannen bij de hypnotiseur
Hypnose werkt immers het beste als je erg gemotiveerd bent en als de hypnotiseur weet voor welk probleem je bij hem komt aankloppen. Het klopt niet dat wie sceptisch staat ten opzichte van hypnose, niet gehypnotiseerd kan worden.
Posthypnotische suggestie
De suggesties die de hypnotiseur je wilt laten geloven, worden opgewekt door een stem, een woord, een actie, een specifiek geluid of zelfs een geur.
De meeste mensen vragen hulp aan een hypnotiseur omdat ze hun toekomstige gedrag willen veranderen. Ze willen bijvoorbeeld stoppen met roken. Tijdens dit soort hypnosesessie, geeft de hypnotiseur suggesties die later naar boven komen. Deze suggesties noemen we posthypnotische suggesties.
Is het veilig?
Veel mensen vragen zich af of hypnose wel veilig is. Gaan ze geen gênante dingen doen als ze onder hypnose zijn? het antwoord is nee. Als je onder hypnose staat, is het vooral je onderbewustzijn dat werkt. En juist daar zit je zin voor moraliteit. Hypnose is enkel en alleen onveilig als de gehypnotiseerde dronken is of onder invloed van drugs.
Hypnose heeft geen gevolgen op lange termijn. Als je uit je trance komt, zul je je een beetje verward voelen, maar dat duurt niet lang.
Je onderbewustzijn blijft altijd de controle behouden. Als er dus iets gebeurt dat je onaangenaamm vindt, kan je nog altijd beslissen ermee te stoppen.
Waarvoor kun je het gebruiken?
- Slechte gewoonten afleren (bv. roken, teveel eten, enz.)
- Behandeling van fobieën, stress en angst
- Behandeling van astma
- Genezen van huidziekten
- Behandeling van migraine
- Bijwerkingen van chemotherapie verminderen
- Bloeddruk onder controle houden
- Immuniteitsysteem verbeteren