Slaapt je baby genoeg?
Je kleine spruit in bed krijgen is soms een heel karwei. Vaak doet hij zijn dutje wanneer hij wil en is je hele planning in de war. Maar, is dat wel goed voor je baby? Hoelang moeten baby’s eigenlijk slapen? Wanneer sliep hij genoeg?
Plan de dutjes
Jonge kinderen tussen vier en vijftien maanden hebben vaak heel wat slaap nodig. Daarom is het geen slecht idee ongeveer in te plannen wanneer je kind z’n slaap nodig heeft. Meestal is dat zo’n twee uurtjes nadat hij ’s morgens wakker werd, in de namiddag slaapt hij nog een uurtje of twee en ’s avonds herhaalt zich dat weer. Als je dus wil afspreken met vrienden of vriendinnen, of er gewoon zelf op uit wil trekken, houd je hier best rekening mee. Neem voldoende luiers, eten en zuivere kleren mee. Vergeet ook zeker niet zijn favoriete speeltje zodat hij overal makkelijk in slaap kan vallen.
Slaaptijd
Hoewel ze hun dutjes tussendoor nodig hebben, proberen sommige kinderen toch wakker te blijven. Toch is het beter, zeker als ze nog jonger dan 10 maanden zijn, om te proberen je kind te slapen te leggen. Om hem het gevoel te geven dat het ‘slaaptijd’ is, kun je de dingen herhalen die je ’s avonds doet voor je hem in bed legt. Dim de lichten, sluit de gordijnen, lees wat voor, speel rustige muziek enzovoort. Soms zijn er ook baby’s die vanaf 15 maanden hun namiddagdutje niet meer nodig hebben. Heeft je kind ook dat gevoel? Dwing hem dan niet maar houd in je achterhoofd dat als hij moet slapen, hij dat wel zal doen.
Kortere dutjes
Sommige baby’s hebben voldoende geslapen als ze een volledige nacht door slapen en overdag maar dutjes van maximum drie kwartier doen. Als je kind opgewekt is en als je aanvoelt dat hij niet meer moe is, kun je het daarbij laten. Maar merk je dat je kind overdag veel huilt en snel geïrriteerd is, zorg er dan voor dat zijn dutjes langer duren. Dat kun je doen door hem niet meteen uit zijn bedje te halen als hij wakker wordt. Geef hem daarentegen zijn fopspeen terug (als hij er een heeft) en maak ‘ssshhhhh’-geluiden. Als je kind moe is, zal hij zo wel weer in slaap vallen.
Van moe zijn tot ritje maken
Hoe weet je of je kind moe is? Zie je dat je baby in z’n ogen wrijft, dan kun je er normaal van uitgaan dat hij binnen het halfuur aan het slapen zal zijn. Maar niet alle baby’s vallen zo snel en gemakkelijk in slaap. Waarschijnlijk heb je het al gehoord of zelf al gedaan: met je huilende baby een ritje in de auto maken om hem in slaap te krijgen. In principe kan dat geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van. Wat je van het begin af aan ook beter vermijdt is hem slapen te leggen in zijn maxi-cosi. Je legt je kind best in zijn bed als hij moet slapen. Op die manier leert hij zijn bed immers met slapen te associëren.