Kraamhulp
Na een bevalling is het voor de kersverse moeder en vader vaak een beproeving om terug het evenwicht in hun gezin te zoeken en volop te kunnen genieten van hun pasgeboren spruit. Veel moeders leveren zich veel te snel weer uit aan het jachtige alledaagse leven, omdat het leven nu eenmaal doorgaat. En dat terwijl je ook rustiger zou kunnen recupereren met kraamhulp. Kraamhulp?
Wat doet de kraamverzorg(st)er?
Jawel, kraamhulp. Dit houdt in dat een zwangere vrouw of jonge moeder de laatste weken vóór en de eerste weken na de bevalling hulp kan aanvragen op medisch, organisatorisch, geestelijk en huishoudelijk vlak. De kraamhulp helpt je bij de verzorging van je pasgeborene en geeft ook praktische tips. Ook de jonge moeder krijgt de nodige verzorging op hygiënisch en medisch vlak. Eveneens steekt de kraamverzorg(st)er een handje bij in het huishouden, doet ook de boodschappen en neemt hier en daar de zorg voor de rest van je kroost op. Ook de drukte van de obligate babyborrel rust door kraamhulp niet helemaal op de schouders van de moeder: de verzorg(st)er helpt mee achter de schermen.
Op hoeveel kraamhulp heb je recht?
Hoeveel uren je zo'n bijstand kan aanvragen, verschilt van ziekenfonds tot ziekenfonds, maar schommelt toch rond 30 uur. Dit meestal in de periode van zes weken na de zwangerschap. Na deze periode is hulp nog steeds verkrijgbaar, maar aan het normale tarief. Hulp tijdens en zes weken na de zwangerschap wordt namelijk geboden met tussenkomst van je hospitalisatieverzekering en mutualiteit, waardoor het die periode quasi gratis is. In sommige ziekenfondsen is het trouwens zo, dat het kostenplaatje van kraamhulp op maat van je financiële situatie gesneden wordt. In dat geval geldt datzelfde dan meestal ook voor het aantal uren hulp.
Je vraagt kraamhulp overigens het beste zo vroeg mogelijk aan, liefst rond de zesde maand, zodat een overgang van ziekenhuis- naar thuishulp zo vlot mogelijk kan vergaan. Zo kan je volop zonder administratieve of andere kopzorgen probleemloos van je pasgeboren spruit z'n eerste levensdagen genieten.