Raad bij baby’s eerste tandjes

Tandjes poetsen

Hoe klein de tandjes ook zijn, ze moeten gepoetst worden zodra ze zichtbaar zijn. Tandbederf komt tenslotte voor op elke leeftijd, zelfs bij baby’s.

Dit doe je best tweemaal per dag met tandpasta die fluoride bevat. Best gebruik je geen gewone tandpasta met een hoog fluoridegehalte, maar gebruik je een aangepaste tandpasta met minder fluoride van 250 tot 500 ppm. Er bestaan verscheidene tandpastas voor kinderen die slechts 250 tot 500 ppm fluoride bevatten. Dit is veel minder dan in de gewone tandpastas (1500 ppm), maar toch voldoende om tandbederf tegen te gaan. Te grote hoeveelheden fluoride kunnen immers schadelijk zijn. Let er tevens om deze reden voor op dat je kind geen tandpasta inslikt.

Om de tandjes effectief te poetsen kan je in het begin best beginnen met een schoon (gaas)doekje rond je vinger om de tandjes te poetsen. Later kan je overschakelen op een babytandenborstel. Deze tandenborstels zijn veel kleiner en zachter dan gewone tandenborstels, waardoor ze geschikt zijn voor het tere tandvlees van babymondjes. 

Breng een beetje tandpasta aan op het doekje of de tandenborstel en wrijf vervolgens zachtjes en voorzichtig over de tandjes. 

Controle bij de tandarts

Tandbederf kan ernstige schade aanrichten aan de tanden. Door enkel je tanden te poetsen kan je dit echter niet voorkomen. Daarom brengt iedereen best elk jaar een bezoekje aan de tandarts, ook je baby. Hiermee kan je starten vanaf de leeftijd van zes maanden, of gewoon als de tandjes zichtbaar worden. Je baby meenemen naar de tandarts als je zelf op controle moet is alvast een goede manier om je baby te laten wennen aan de omgeving die bij vele kinderen (en zelfs bij vele volwassenen) angsten oproept.

Opgepast met suikerrijke drankjes

Geef je kind liefst niets dat (teveel) suiker bevat. Dop vooral nooit de fopspeen of bijtring in honing of siroop.

Geef je kind liefst zo weinig mogelijk gesuikerde drankjes te drinken. Hoewel het gezond lijkt geef je je kind ook best geen fruitsap. Deze bevatten immers schadelijke zuren en natuurlijke suikers die de tanden aanvallen en tandbederf veroorzaken. 

Baby’s worden geboren zonder een voorkeur voor zoet. Deze voorkeur wordt bepaald door de ouders die hun kinderen zoete drankjes geven. Gewoon water of melk in het papflesje is een zeer gezond alternatief.