Penicillineallergie
Een penicillineallergie is een allergische reactie die optreedt wanneer het immuunsysteem van je lichaam zeer fel reageert op een medicijn met penicilline.
Wat zijn de symptomen van penicillineallergie?
Vaak voorkomende allergische reacties op penicilline zijn huiduitslag, netelroos, jeukende ogen en opgezwollen lippen, tong of gezicht.
Bij sommige mensen kan penicilline zelfs een anafylactische reactie uitlokken, welke dodelijk kan zijn. Deze allergische reactie ontwikkelt zich heel snel, meestal binnen het uur nadat de penicilline werd ingenomen. Symptomen waaraan men een anafylactische reactie kan herkennen zijn ademhalingsproblemen, huiduitslag (indien deze uitslag op mazelen lijkt, is de kans op een anafylactische reactie klein), kortademigheid, duizeligheid, bewustzijnverlies, versnelde of verzwakte polsslag, blauw uitslaande huid, diarree, misselijkheid en braken. Gezien de ernst van een anafylactische reactie, is het inschakelen van medische hulp aangewezen.
Welke mensen lopen het grootste risico op een ernstige penicillineallergie?
Mensen die een positieve uitslag hebben op een huidtest voor penicillineallergie, jeuk kregen na de inname van penicilline of reeds eerder een anafylactische reactie kregen na het innemen van penicilline hebben in de toekomst een grote kans om een anafylactische reactie te krijgen.
Toch denken mensen vaak onterecht dat ze allergisch zijn aan penicilline, omdat ze bijvoorbeeld slechts een bijwerking kregen i.p.v. een allergische reactie. Zo vergist men zich bij 80% van de patiënten en schrijft men onterecht een ander, veel duurder antibioticum voor. Hierdoor wordt het risico op antibioticaresistentie verhoogd. Een huidtest is dan ook de beste manier om uit te vinden of iemand echt allergisch is aan penicilline.
Hoe vaak komt een penicillineallergie nu eigenlijk echt voor?
Penicillineallergie is de meest voorkomende medicijnenallergie. Toch komt penicillineallergie slechts voor bij 2 tot 5% van de bevolking.
Penicilline komt voor in vele soorten antibiotica. Gelukkig zijn er nog andere soorten antibiotica, zonder penicilline, maar toch kunnen deze niet altijd de oplossing bieden. Sommige mensen die allergisch zijn aan penicilline, kunnen ook allergisch zijn aan andere nauw verwante antibiotica.
Hoe kan men penicillineallergie voorkomen?
Om een anafylactische reactie te voorkomen worden andere antibiotica zonder penicilline voorgeschreven of ondergaat men een therapie die het lichaam immuun maakt voor penicilline. Men start met kleine hoeveelheden penicilline en verhoogt geleidelijk aan de hoeveelheid. Op deze manier kan het lichaam wennen aan de penicilline, zonder een allergische reactie te veroorzaken.
Hoe behandelt men een allergische reactie op penicilline?
Bij een anafylactische reactie dient men meestal een adrenaline-injectie toe, maar men kan ook antihistamine of corticosteroïden via een infuus toedienen.
Patiënten die reeds op de hoogte zijn van hun penicillineallergie kunnen preventief anti-histaminemedicijnen innemen.