Bijwerkingen van antibiotica

Antibiotica leiden over het algemeen geen tot weinig bijwerkingen en zelden ernstige bijwerkingen. De nevenwerkingen van antibiotica verdwijnen bovendien vanzelf wanneer de kuur is afgemaakt.

Diarree

Diarree of dunne ontlasting is zonder twijfel de bijwerking die het vaakst voorkomt. Dat komt doordat antibiotica vaak ook de goedaardige en nuttige bacteriën in de darmen aanvallen. In zeldzame gevallen kunnen antibiotica pseudomembraneuze colitis veroorzaken, een ziekte die leidt tot diarree en uitdrogingsverschijnselen.

Overgevoeligheid

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde antibiotica. Symptomen van overgevoeligheid voor een antibioticum kunnen bestaan uit jeuk, huiduitslag (rode vlekjes) of koorts. Als je eenmaal weet dat je overgevoelig bent voor een antibioticum, geef dat dan steeds door aan je behandelend arts.

Overgevoeligheid voor licht

Lichtovergevoeligheid of overgevoeligheid voor UV-stralen is een bijwerking van bepaalde antibiotica, zoals doxycycline en tetracycline. Best kan je dan zo weinig mogelijk in de zon komen. Bedek je huid steeds en gebruik zonnecrème met een hoge UV-factor.

Andere bijwerkingen

Andere eventuele bijwerkingen kan je steeds terugvinden in de bijsluiter.