Opgelet voor hoge koorts bij baby’s
Koorts is minder gevaarlijk dan vaak wordt aangenomen. Een verhoogde lichaamstemperatuur is op zich slechts een teken dat je lichaam vecht tegen een infectie. Wanneer je baby koorts krijgt, moet je de situatie wel extra goed opvolgen. Bij een abnormaal hoge lichaamstemperatuur moet je met je kindje naar de dokter gaan. In andere gevallen kan je zelf proberen om de koorts te bestrijden.
Bij welke lichaamstemperatuur spreek je van hoge koorts?
Heel jonge kindjes hebben zelden een hoge lichaamstemperatuur. Daarom moet je goed opletten als een baby jonger dan zes maanden koorts ontwikkelt. Bij baby’s spreekt men van hoge koorts als de thermometer meer dan 38° C aanwijst bij kindjes jonger dan drie maanden of meer dan 39° C bij baby’s jonger dan zes maanden.
Wanneer moet je naar de dokter gaan?
Raadpleeg steeds een arts in de volgende gevallen:
- Je baby heeft hoge koorts.
- Je baby heeft koorts en heeft ook last van andere klachten zoals uitslag, slaperigheid of sufheid.
- Je kindje heeft koorts en heeft de afgelopen 24 uur minder dan de helft van zijn gewoonlijke portie gedronken of heeft al acht uur lang niet willen drinken.
- Je baby heeft koorts en vertoont tekenen van uitdroging zoals droge lippen, donkergele urine en verzakte fontanellen (de zachte plekken op de schedel).
Ga bij minder alarmerende klachten ook af op je intuïtie: als je merkt dat je baby onwel is en je voelt niet aan wat er scheelt, neem dan geen risico en contacteer je huisarts.
Hoe kan je zelf helpen?
Zelf kan je ook helpen om de koorts van je kindje te bestrijden en het ongemak voor hem te verlichten:
- Zorg dat je baby genoeg eet en drinkt. Als hij tegenstribbelt, probeer dan om regelmatig kleinere porties te geven.
- Laat je kindje goed rusten als hij moe is.
- Een geneesmiddel kan helpen bij baby’s ouder dan drie maanden, maar vraag eerst raad aan een arts of apotheker.