Hoe neem je de temperatuur bij baby’s ?

Bij kinderen is het niet zo gemakkelijk om de temperatuur te nemen als bij volwassenen. Waarom is het zo belangrijk dat je leert de temperatuur te nemen bij baby’s? Wel, bij baby’s is koorts een indicator van een infectie, en die kunnen heel erg slecht aflopen voor baby’s.

De gemakkelijkste en betrouwbaarste methode is de temperatuur rectaal opnemen, maar hoe kan je dat het beste aanpakken? Het is de meest betrouwbare methode omdat dat het meest rechtstreekse punt is om de temperatuur op te nemen. In de huidplooien zoals de oksels is de temperatuur minder laag en zo zou je eventuele infecties over het hoofd kunnen zien.

Een paar tips om het rectaal nemen van de temperatuur fijner te maken voor de baby:

  • Zoek een thermometer met een afgeronde punt, dat maakt het inbrengen van de thermometer gemakkelijker en aangenamer voor de baby.
  • Wat er nog voor kan zorgen dat het inbrengen van de thermometer beter gaat, is vaseline smeren op de afgeronde punt. Zo gaat het inbrengen veel gemakkelijker. Als het na een paar pogingen nog niet goed lukt, breng dan opnieuw vaseline aan.
  • Een goede houding is heel erg belangrijk: leg de baby op zijn of haar buik of leg de baby op de rug met de benen richting de oren. Deze houding is heel goed om de thermometer in te brengen.  Zo kan je de baby ook goed vasthouden en ondertussen de thermometer inbrengen.
  • Breng de thermometer zelf heel voorzichtig in en breng voldoende vaseline aan. Het mag een beetje langer duren voor je de temperatuur hebt, maar als dit een pijnlijke ervaring wordt voor de baby, zal het kind de volgende kind waarschijnlijk meer tegenstribbelen terwijl het heel belangrijk is om te weten of het kind koorts heeft of niet. 
  • Houd de thermometer goed vast tussen je wijsvinger en je duim.
  • Steek de thermometer niet te diep, een centimeter of twee is goed genoeg om de temperatuur te kunnen meten.
  • Wacht ongeveer twee minuten tot je de thermometer er weer uithaalt, probeer de baby ondertussen stil te laten liggen