Opbrengst zonnepanelen berekenen
Alvorens zonnepanelen te laten installeren, wilt iedereen natuurlijk weten wat de terugverdientijd is, om te zien of het de grote investering waard is. Je kunt op een heleboel websites een rekenhulp gebruiken als je het omslachtige rekenwerk wilt omzeilen en de kans op foutjes wilt minimaliseren. Maar je kan ook zelf met de berekening aan de slag gaan. Welke gegevens je nodig hebt voor die berekening en hoe het in zijn werk gaat, lees je hieronder.
Stap 1: het netto aankoopbedrag
Tel om te beginnen alle vaste kosten bij elkaar op: dat zijn de aankoopprijs en de kosten van de installatie. Trek hier alle eventuele subsidies, premies en fiscale voordelen af.
Stap 2: het rendement berekenen
Aan de hand van het aangegeven rendement onder optimale omstandigheden, kun je berekenen hoeveel energie je per jaar kunt opwekken met de zonnepanelen. Maar gezien de gemiddelde weersomstandigheden in België, kun je dit beter omrekenen naar 80% van het optimale rendement.
Stap 3: vermenigvuldig met de huidige energieprijs
Vermenigvuldig vervolgens dit rendement met de huidige energieprijs om te berekenen wat de te verwachten kosten zullen zijn wanneer je de panelen gebruikt.
Stap 4: deel door de te besparen kosten
Deel deze hoeveelheid op te wekken energie door de kosten die je jaarlijks bespaart. De uitkomst is het aantal jaren dat het zal duren voordat je de investering volledig zult terugverdiend hebben.
Waar dien je zeker rekening mee te houden?
Vergeet niet dat de energieprijzen voortdurend kunnen veranderen. Een exacte uitkomst is dus erg moeilijk te berekenen en het gaat hier enkel om een indicatie.
Behoed je ook voor rekenfoutjes. Het is van groot belang om nauwkeurig aan de slag te gaan en alle cijfers veelvuldig na te lezen. Een simpel foutje kan de berekening helemaal in de war sturen.
De meest nauwkeurige berekening krijg je natuurlijk wel door de hulp in te roepen van een online rekenhulp of van je leverancier. Deze laatste maakt ook gebruik van geavanceerde rekenprogramma’s, wat de kans dat er gegevens vergeten worden zeer klein wordt.