Oorzaken van reisziekte
De meeste mensen kennen wel iemand die snel reisziek wordt, of hebben er zelf last van. Het gaat om een vaak voorkomend probleem, zeker bij jonge kinderen. Wie de ziekte kent, weet ook dat ze na een tijdje over kan gaan, en volledig verdwijnt wanneer het reizen ophoudt. Het gaat immers niet echt om een ziekte, maar om een conflict tussen je zintuigen en je evenwichtsorgaan. Hieronder vertellen we je meer over de oorzaak van reisziekte.
Het evenwichtsorgaan
Het evenwichtsorgaan is niet echt een orgaan, maar eerder een geheel van zenuwen, kanalen en vloeistoffen in je oorholte. Je hersenen richten zich op dit geheel voor alles wat met beweging en evenwicht te maken heeft. Wanneer je dus bijvoorbeeld rechtstaat en ergens naartoe wandelt, zal de positie van de vloeistoffen in je oorholte veranderen. Je evenwichtsorgaan zet deze veranderingen om in informatie, die vervolgens naar je hersenen gestuurd wordt. Zo weten je hersenen precies hoe je beweegt en waarheen je gaat en kunnen zij de rest van je lichaam in evenwicht houden.
Reisziekte als verstoring van het evenwichtsorgaan
De oorzaak van reisziekte werd nog niet aangetoond met sluitende bewijzen, maar de meeste mensen in de medische wereld nemen aan dat het gaat om een verstoring van het evenwichtsorgaan. In de loop der evolutie hebben onze hersenen en ons lichaam geleerd hoe we moeten wandelen en lopen. Met moderne voertuigen is het echter mogelijk om aan grote snelheden in alle mogelijke richtingen te bewegen.
Het conflict tussen de zintuigen en je evenwichtsorgaan wordt duidelijk wanneer we het voorbeeld van een auto nemen. In een auto die op de snelweg rijdt, stellen je ogen vast dat je aan het reizen bent aan een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur. Maar tegelijk zegt je evenwichtsorgaan tegen je hersenen dat je stilzit en dus eigenlijk niet beweegt...Dit conflict van tegenstrijdige informatie lokt dan een toestand van misselijkheid uit.
Soorten reisziekte
Reisziekte kan voorkomen in elk voertuig waarin je niet beweegt, zoals een auto, een trein, een vliegtuig of een boot. Wanneer je de uitleg hierboven gelezen hebt, zal je begrijpen dat je moeilijk reisziek kan worden op een fiets. Op een fiets registreren je ogen immers beweging, terwijl je evenwichtsorgaan ook vaststelt dat je beweegt: je bent dan aan het trappen.