Oorzaak hepatitis A

Hepatitis A-virus

Hepatitis A wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dat virus komt voor in de stoelgang van een besmette persoon en wordt verspreid wanneer iemand rechtstreeks of onrechtstreeks met die besmette uitwerpselen in contact komt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand die naar het toilet geweest is zijn handen niet gewassen heeft. OP die manier kan het virus zich ook verspreiden via voedsel of drank. Het virus kan gemakkelijk overleven in vervuild water, zeevruchten, ongeschild fruit, etc. Ook het bloed van besmette personen is gevaarlijk voor anderen.

Hygiëne

Besmetting met het hepatitis A-virus komt vooral voor in gebieden waar de sanitaire voorzieningen en de hygiëne te wensen overlaten. In ontwikkelingslanden worden kinderen meestal al op jonge leeftijd besmet, meestal zonder dat er symptomen optreden.

In de westerse wereld, waar de sanitaire voorzieningen beter en hygiënischer zijn, krijgen minder mensen de ziekte tijdens hun jeugd. Daardoor lopen zij een groter risico als volwassene in de gebieden waar de ziekte vaak voorkomt een ernstigere vorm van de ziekte op te lopen.