Laat geld je relatie niet verpesten

Iedereen weet dat geldzaken vaak een serieuze domper kunnen zijn voor je relatie. Mensen zijn steeds meer materialistisch ingesteld, en dat geldt ook voor jou en je partner. Ruzies over geld –of het gebrek eraan- hebben al veel ogenschijnlijk gelukkige relaties verbroken. 

Van zodra je gaat samenwonen, kun je best een paar afspraken maken. Dat betekent niet dat je je partner bij elke gelegenheid met zijn of haar neus op die afspraken moet duwen, maar het is wel belangrijk dat jullie beiden goed weten wat de afspraken zijn en waar je je aan moet houden.  

Zet je dus eens samen neer en bespreek samen de regels. Communicatie is erg belangrijk als het over financiële zaken gaat. Maar verlies niet uit het oog dat je vriend of vriendin meer is dan je financiële partner. 

Als het op geld aankomt, kunnen de gewoonten van persoon tot persoon heel erg verschillen. De een geeft heel gemakkelijk geld uit, terwijl de ander al zijn centen telt. Bespreek hoe je de twee verschillende manieren van omgaan met geld gaat combineren.   

Houd rekening met elkaars inkomen

Als je je relatie levendig wilt houden, ga je regelmatig uit. Maar wie betaalt voor de feestjes of avondjes op restaurant? Als een van de twee veel minder verdient, spreek dan af dat hij of zij slechts een van de drie uitjes moet betalen en dat de ander er twee betaalt. Verdienen jullie evenveel, spreek dan af dat jullie om de beurt een uitje betalen.

Wees altijd eerlijk over geld

Niets erger dan te ontdekken dat je partner tot over zijn oren in de schulden zit. Schulden kunnen problemen opleveren voor jullie financiële toekomst, zeker wanneer jullie ooit beslissen een grote aankoop te doen, zoals een huis. Breng meer  duidelijkheid over je financiële situatie voordat je bij elkaar intrekt.

Praat over grote aankopen

Van zodra je samenwoont, zul je ook bij grote aankopen, zoals een televisie, wasmachine of spelcomputer,  rekening moeten houden met je partner. Koop nooit iets zonder dat hij of zij ervan afweet. Bespreek op voorhand wat als een ‘grote aankoop’ beschouwd wordt.

Neem beiden verantwoordelijkheid op voor de uitgaven

Maar al te vaak neemt in een relatie een van de partners de financiële beslommeringen voor zijn rekening. Maar dit is helemaal niet verantwoord. De persoon die instaat voor de financiën voelt zich al snel te verantwoordelijk. Vaak zal hij of zij ook de schuld krijgen als er een fout  voorvalt. Het is belangrijk dat jullie beiden op de hoogte zijn van hoeveel jullie verdienen en uitgeven.