Koorts bij doorkomende babytandjes

Wanneer je baby tandjes ontwikkelt, kan hij last krijgen van allerlei vervelende kwaaltjes. Voor je kindje is dit een lastige periode, maar ook voor jou als ouder kunnen de huilerige en prikkelbare buien van je baby heel vermoeiend zijn. Gelukkig zijn deze kwaaltjes tijdelijk en in de meeste gevallen vrij onschuldig. Alleen als je baby koorts krijgt, moet je goed opletten en een geneesmiddel toedienen als het nodig is.

De eerste tandjes

De eerste tandjes van je baby kunnen zichtbaar worden zodra hij vijf à zes maanden oud is. Meestal zijn de vier onderste en vier bovenste snijtandjes doorgekomen op de leeftijd van acht maanden. De onderste snijtandjes ontwikkelen zich gewoonlijk het eerst. Daarna komen meestal de twee middelste bovensnijtandjes aan de oppervlakte, gevolgd door de twee andere bovenste snijtandjes. Je merkt dat je baby tandjes krijgt als hij vaker met zijn handjes aan zijn gezicht komt of aanhoudend op zijn speelgoed kauwt. Ook een bobbel of een verkleurde plek in het tandvlees is een teken dat er een tandje op komst is.

Een moeilijke periode

De meeste baby’s hebben last van hun doorkomende tandjes. Dit uit zich vaak in huilerige of zeurderige buien en een slechte nachtrust. Veel baby’s ervaren in deze periode ook lichamelijke klachten, zoals diarree, koorts of uitslag.

Wat te doen bij koorts?

Je moet altijd goed opletten als je baby koorts heeft. Ga steeds naar de dokter in de volgende gevallen:

  • De koorts houdt aan als het tandje is doorgekomen.
  • Er is sprake van hoge koorts.
  • De koorts is na drie dagen nog niet afgezwakt.

In minder ernstige gevallen kan je je kindje eventueel een zetpil met een dosis van 120 mg. paracetamol toedienen. Vraag wel eerst raad aan je arts of apotheker.