Je kind alles leren eten
Kinderen weten al snel wat ze lekker en niet lekker vinden. Meestal zijn de gezonde dingen ‘niet lekker’ en alles wat ongezond is kunnen ze wel smaken. Af en toe een snoepje, pizza of fastfood kan natuurlijk geen kwaad, maar het is ook belangrijk dat je je kind gezond, evenwichtig en regelmatig leert eten. De vraag hierbij is alleen: hoe doe je dat?
Evenwichtig
Een kind op de gepaste manier straffen is niet altijd evident. Wat je beter niet doet is hem straffen door hem eten te ontzeggen. Op die manier kan je kind een afkeer van eten krijgen en op latere leeftijd een eetstoornis ontwikkelen zoals boulimie of anorexia nervosa. Net hetzelfde voor belonen: geef hem niet meteen iets te eten als hij iets goed gedaan heeft. Beloon hem eerder met een partijtje voetbal, een uitstapje naar het park of een klein speelgoedje.
Geef zelf het goede voorbeeld en probeer evenwicht in hun jonge levens te brengen. Dat kan al op een eenvoudige manier. Eet bijvoorbeeld zo vaak mogelijk met de hele familie aan tafel in plaats van op de bank voor de televisie. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat kinderen die aan tafel eten een beter voedingspatroon en later minder voedingsproblemen hebben. Leer je kind ook wat een normale, gezonde portie is door zelf van alles een portie op hun bord te scheppen.
Gezond
Het snoepgedrag beperken? Koop dan niet veel zoetigheid! Bewaar gezonde dingen zoals fruit op een zichtbare plaats. Leg die appels dus niet in de onderste lade van de ijskast maar in een schoteltje op de tafel. Niet alleen jij maar ook je kind zal sneller geneigd zijn een stuk fruit te eten in plaats van op zoek te gaan naar zoetigheid.
Geef zelf het goede voorbeeld en neem als tussendoortje een stuk fruit. Je kunt nog elfendertig keer herhalen dat fruit gezond is maar als je het zelf niet doet, zul je je kind hiervan niet kunnen overtuigen. Zeur er ook niet te veel over als je kind eens snoep boven fruit verkiest. Hoe meer je gaat zeggen dat het niet mag, des te sneller kinderen geneigd zullen zijn het toch te doen.
Alles leren eten
Probeer verder te vermijden om eten als ‘goed’ en ‘slecht’ aan te duiden. Het is beter om je kind uit te leggen waarom je beter kip in plaats van salami eet. Leg hen bijvoorbeeld uit dat sporters hun proteïnen en koolhydraten uit pasta en kip halen of dat vitaminen goed zijn voor een mooie huid. Dat is makkelijker voor je kind om te begrijpen.
Als jullie samen aan tafel zitten, kun je je kind stimuleren om minstens drie happen van alles te nemen. Maar luister ook naar hen als ze iets echt niet lusten en probeer hier in meer of mindere mate rekening mee te houden bij het koken. Heeft je kind bijvoorbeeld een afkeer van spruitjes? Probeer dan eens om spruitjespuree te maken zodat het ook al anders oogt.
Tot slot
Zet je kind niet zelf op dieet, maar overleg het eerst met een arts. Wat in jouw ogen ‘te dik’ of ‘te dun’ lijkt, is misschien in werkelijkheid niet zo.