Genitale wratten
Genitale wratten of condyloma acuminata is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die erg vaak voorkomt. De wratten (condylomen) kunnen verschijnen op de penis, vagina, balzak, schaamlippen of de anus. De wratten veroorzaken meestal niet heel veel klachten, maar kunnen wel leiden tot jeuk en pijn tijdens het vrijen en plassen. De wratten zijn uiterst besmettelijk.
Symptomen genitale wratten
De wratten zijn kleine, vleeskleurige of grijze gezwellen in het genitale gebied. Ze kunnen jeuk of een geïrriteerd gevoel bij je genitaliën veroorzaken, maar ook bloedingen en pijn tijdens de seksuele gemeenschap of pijn tijdens het plassen.
Genitale wratten leiden doorgaans tot niet zoveel complicaties. Tijdens de zwangerschap kunnen ze wel voor problemen zorgen. Sommige typen van het humaan papillomavirus veroorzaken ook baarmoederhalskanker.
Oorzaak genitale wratten
Genitale wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Twee types van het HPV zijn verantwoordelijk voor 90% van alle genitale wratten. De besmetting met het virus gebeurt na huidcontact met de wratten, meestal tijdens de seks. Maar je kunt ook besmet geraken door bijvoorbeeld dezelfde handdoek te gebruiken als iemand met genitale wratten. In zeldzame gevallen kan een moeder de infectie doorgeven aan het ongeboren kind.
Behandeling genitale wratten
Er bestaan verschillende behandelingen voor genitale wratten, producten die het wratweefsel vernietigen, maar ook heelkundige ingrepen om wratten te verwijderen.
Producten die de wratten vernietigen zijn onder meer podofylline, trichlooracetaat en imiquimod. De meeste van die producten moeten aangebracht worden door een arts. De wratten kunnen ook heelkundig verwijderd worden, via cryotherapie (de wrat wordt bevroren), via elektrocauterisatie (de wrat wordt weggebrand) of via lasertherapie (met laserbestraling). Een laatste mogelijkheid is het wegsnijden van de wratten.
Voorkomen genitale wratten
Tijdens seksuele contacten een condoom gebruiken sluit een infectie niet uit, maar beperkt het risico aanzienlijk. Ook je aantal seksuele contacten beperken verkleint het risico op genitale wratten. Een vaccin tegen baarmoederhalskanker zou je ook kunnen beschermen tegen genitale wratten.