Genitale herpes bij vrouwen
Genitale herpes is een levenslange ziekte die pijnlijke blaasjes rond de genitaliën veroorzaakt. De ziekte kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen. Het verloop van de ziekte kan bij mannen en vrouwen wel verschillen.
Besmetting
Besmetting met herpes simplex gebeurt tijdens seksueel of direct contact. Het virus moet daarvoor eerst in aanraking komen met slijmcellen.
Vrouwen lopen vier keer meer risico op een besmetting met herpes simplex type 2 dan mannen. De reden daarvoor? Vrouwen hebben ten eerste al meer slijmcellen in het genitale gebied dan mannen. Daarbij komt dat hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus van de vrouw het immuunsysteem kunnen aantasten, waardoor ze een groter risico lopen op een infectie.
Eerste uitbraak
Bij zowel mannen als vrouwen is de eerste uitbraak van de ziekte de meest pijnlijke. Maar vrouwen hebben zwaardere symptomen en complicaties dan mannen. Bij vrouwen kunnen de pijnlijke zweren namelijk in het hele genitale gebied, waaronder de vulva, de binnenkant van de vagina, de baarmoederhals en de urinebuis, ontstaan. De blaasjes kunnen zich zelfs uitbreiden tot de heupen en de dijen. De zweren blijven drie weken lang besmettelijk.
Vrouwen kunnen ook last hebben van opgezwollen lymfeklieren in de liesstreek. Tijdens het urineren kunnen ze een brandend gevoel ervaren. Complicaties kunnen bestaan uit moeite bij het urineren en meningitis (hersenvliesontsteking).