Een kinderwagen kiezen

Een kinderwagen is een erg nuttig voorwerp als je kinderen hebt. Kinderwagens worden gebruikt om kleine kinderen te vervoeren. Er bestaan verschillende soorten kinderwagens. Welke kinderwagen voor jou het meest geschikt is, hangt onder meer af van je levensstijl. Bij het kiezen van een kinderwagen moet je ook rekening houden met een aantal veiligheidsvoorschriften.

Je levensstijl

Vooraleer je een kinderwagen koopt, is het handig na te gaan in welke omgeving je de kinderwagen het meeste gaat gebruiken. Woon je in de stad, dan is een kinderwagen met zwenkwielen het gemakkelijkst. Als je eerder in een rustige, landelijke omgeving woont en vaak in de natuur gaat wandelen, heb je meer baat bij een stevige kinderwagen met grote wielen. Sommige ouders nemen hun kindje en kinderwagen overal mee naar toe. Ook hier moet je rekening mee houden. Lichte kinderwagens zijn veel praktischer als je vaak met de auto of met het openbaar vervoer reist.

Op internet of in de winkel?

Via het internet kan je vaak aan een voordeligere kinderwagen komen. Het is echter afgeraden een kinderwagen te bestellen zonder eerst een proefritje te maken. Test eerst in een winkel de kinderwagen die aan jouw wensen voldoet uit en koop hem eventueel daarna via het internet. Tijdens zo’n proefritje zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten:

  • controleer of de duwstang op de juiste hoogte voor jou én je partner verstelbaar is
  • pas op dat je je schenen niet stoot als je de wagen voortduwt
  • de kinderwagen moet licht genoeg zijn om omgebouwd te kunnen worden door een persoon
  • als je boodschappen wilt doen met de kinderwagen, kijk dan of er genoeg plaats is om je boodschappen te vervoeren
  • een kiddy-board is erg handig als je meerdere jonge kinderen hebt

Veiligheid

Wanneer je met kinderen omgaat is het nefast extra op de veiligheid te letten. Veilige kinderwagens voldoen aan de Europese norm. Of een kinderwagen voldoet aan deze norm, zie je aan de sticker met de code EN 1888. Als de kinderwagen naast deze code ook de markering ECE 44/03 bezit, betekent dit dat de kinderwagen ook geschikt is als draagmand in de auto. Een extra omslaggordel is voorzien.

De kinderwagen heeft bij voorkeur geen spaken en heeft een dubbele beveiliging tegen inklappen. Verder is het belangrijk dat de rem enkel door een volwassene kan worden bediend en niet door het kind zelf. Tot slot moet ook het materiaal waaruit de kinderwagen vervaardigd is, veilig zijn. Roestvrij staal is aangeraden, de verf moet gif- en loodvrij en krasbestendig zijn.

Lees meer over: buggy , kinderwagen , kinderwagens , koets , veiligheid