De gevolgen van toxoplasmose
Toxoplasmose is een ziekte die veroorzaakt wordt door een parasiet die zich voortplant via katten. Daarom wordt de aandoening vaak ‘kattenziekte’ genoemd. Men komt er meestal mee in contact via het verversen van de kattenbak, door te tuinieren of door rauw vlees of ongewassen groenten te eten. Besmetting van mens op mens is echter onmogelijk.
Toxoplasmose is meestal onschuldig, maar voor zwangere vrouwen kan de aandoening een bedreiging vormen voor de foetus. Deze heeft op dat moment namelijk nog geen voldoende ontwikkeld afweersysteem. De kans dat de parasiet de foetus bereikt varieert tussen 10% tijdens de eerste 3 maanden en 70% in de laatste 3 maanden. Dus hoe later je besmet bent tijdens de zwangerschap, hoe meer risico de foetus loopt om ook besmet te raken. Indien de foetus bereikt is, geldt het omgekeerde: hoe vroeger tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans op afwijkingen.
Gevolgen voor het kind
In tegenstelling tot de moeder, kan toxoplasmose voor het ongeboren kind erg gevaarlijk zijn. Het kan er namelijk zowel ernstige mentale als fysieke afwijkingen door krijgen, bijvoorbeeld van het zenuwstelsel (waterhoofd) of aan de ogen (blindheid). Gelukkig wordt de aandoening niet steeds door de moeder overgedragen op het kind. Aangeboren toxoplasmose komt slechts bij 1 op de 1.000 zwangerschappen voor.
Besmet?
Men kan besmetting vermoeden wanneer er afwijkingen zichtbaar zijn bij een prenataal echogram. Er wordt dan meestal aansluitend een bloedonderzoek uitgevoerd. Een vrouw zonder antistoffen tegen toxoplasmose die griepsymptomen ervaart tijdens haar zwangerschap, moet zich meteen laten testen. Is er inderdaad een infectie, dan kunnen antibiotica de foetus helpen beschermen. Hoe vroeger men met de kuur begint, hoe beter voor de baby. Wacht daarom in geval van twijfel niet en maak meteen een afspraak bij de arts.