Chlamydia
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door de bacterie chlamydia trachomatis. Het is één van de meest algemene SOA’s, maar toch is niet iedereen op de hoogte van wat het juist inhoudt. Bovendien neemt het aantal diagnoses sinds het midden van de jaren 90 gestaag toe. Tegenwoordig is het de SOA die het vaakst wordt vastgesteld. Jonge vrouwen behoren tot de risicogroep van chlamydia. Bij hen zal de aandoening het vaakst voorkomen, maar ook mannen en oudere vrouwen kunnen er aan lijden.
‘Stille’ ziekte
Deze aandoening wordt ook wel eens de ‘stille’ ziekte genoemd, omdat de meeste mensen het niet eens zullen merken dat ze het hebben. Ongeveer de helft van de mannen en 70% van de vrouwen die chlamydia hebben zullen er niks van merken. Dit betekent ook dat er veel gevallen van chlamydia zijn die niet worden vastgesteld.
Toch zullen er eerst symptomen moeten optreden vooraleer er tot een vaststelling van chlamydia kan worden overgegaan. Door de afwezigheid van duidelijke symptomen in de meeste gevallen zal het echter vaak te laat zijn om permanente schade te vermijden. Een simpel voorbeeld kan dit aantonen. In Groot-Brittannië wees een onderzoek bij soldaten onder 25 jaar erop dat 1 op 10 aan chlamydia leed. 88% van de geïnfecteerde personen vertoonde echter geen symptomen.
Snel optreden is de boodschap
Een symptoom die bij vrouwen kan wijzen op chlamydia is een verandering in de vaginale flora, voornamelijk door een verhoogde zuurgraad. Het is belangrijk dat er na de vaststelling van chlamydia onmiddellijk tot behandeling wordt overgegaan, want door het verhoogde zuurgraad zullen er meer bacteriën groeien. Dit leidt dan tot infecties, voornamelijk aan de urinewegen, de bekkens en de eileiders. Indien chlamydia onbehandeld blijft zal het ook vaak leiden tot onvruchtbaarheid. De behandeling gebeurt doorgaans door een antibioticum dat zeer effectief werkt.
Wanneer kan je jezelf dus best laten testen op chlamydia? Dat ligt voornamelijk af van de seksuele activiteit van een persoon. Bij het hebben van seks zonder een condoom is er bijvoorbeeld al een risico op chlamydia. Of als je met meerdere partners seks hebt gehad zal een infectie ook waarschijnlijker zijn. Bij vrouwen onder 25 die seksueel actief zijn is het risico op chlamydia zoals eerder gezegd het grootst. Een bezoek aan je arts is dan dus aan te raden als er bepaalde symptomen optreden.