BTW bij zonnepanelen

In het volgende artikel vind je wat meer informatie over in welke gevallen je btw moet betalen bij de aankoop van zonnepanelen. Met andere woorden: wanneer ben je btw-plichtig en wanneer niet?

Particulieren

  • Je bent niet btw-plichtig wanneer…:

    Als je energie voor eigen gebruik produceert, ben je niet btw-plichtig, omdat je geen economische activiteit beoefent. Zelfs niet als je iets meer elektriciteit produceert dan je voor eigen gebruik nodig hebt. De groenestroomcertificaten die je dan verkoopt aan je netbeheerder, worden dan uitbetaald zonder btw. Dit is als het ware een financiële stimulans om over te stappen naar alternatieve energie.
  • Je bent wél btw-plichtig wanneer…:

    Bij de aankoop van zonnepanelen dien je in elk geval btw te betalen.

    Je bent daarnaast btw-plichtig wanneer je veel meer elektriciteit produceert dan je nodig hebt voor eigen verbruik. Je beoefent dan namelijk een economische activiteit en deze handeling valt da onder de regeling voor btw voor bedrijven. 

Bedrijven

Ook bij bedrijven moet vastgesteld worden of zij een economische activiteit en dus een belastbare handeling uitoefenen. Hier geldt hetzelfde principe als voor particulieren: als de productie van elektriciteit het eigen verbruik ver overschrijdt, ben je btw-plichtig. Dat geldt zowel voor de verkoop van de opgewekte elektriciteit als voor de verkoop van groenestroomcertificaten. 

Vrijstellingen

In dit geval heb je wel het recht om de btw die je bij de aankoop van de zonnepanelen betaald hebt, te recupereren.

Daarbij ben je vrijgesteld van belasting wanneer je jaarlijkse omzet het bedrag van € 5.580 niet overschrijdt. 

Het forfaitaire stelsel

Bedrijven die onder het forfaitaire btw-stelsel vallen, zoals bakkers, slagers of kappers, moeten wel btw betalen en mogen daarbij geen kosten aftrekken. Zij hoeven echter geen dagontvangstenboek bij te houden, maar worden belast op basis van hun aankopen of uurtarieven.