Behandeling van hersentumoren
Er bestaan verschillende manieren om een hersentumor te lijf te gaan. De keuze van de behandeling is afhankelijk van de grootte en de locatie van de tumor en van de snelheid waarmee het gezwel aangroeit. De behandelende arts zal naast deze criteria ook de algemene gezondheidstoestand van de patiënt beoordelen. Op basis van al deze gegevens zal hij een behandeling voorstellen. De persoonlijke voorkeur van de patiënt speelt eveneens een rol bij de beslissing.
Welke behandelingen bestaan er?
De meest toegepaste behandelingen zijn:
- chirurgie
- radiochirurgie
- chemotherapie
- radiotherapie
- gerichte medicinale therapie
Hoe verloopt de behandeling?
De vijf meest voorkomende behandelingen kennen elk een verschillend verloop.
Chirurgie
In bepaalde gevallen kan een chirurg je tumor volledig of gedeeltelijk verwijderen. Deze behandeling is alleen een optie als je tumor relatief makkelijk te scheiden valt van het omliggende hersenweefsel. Meestal gaat het in dit geval om een kleine tumor. Chirurgie is uitgesloten als het te moeilijk is om het gezwel te isoleren of in situaties waarin het gezwel grenst aan uitermate kwetsbaar hersenweefsel. Mogelijk kan de chirurg in dit geval wel een deel van je tumor weghalen. Zelfs een gedeeltelijke ingreep kan je symptomen al verminderen.
Chirurgie houdt altijd een zeker risico in op complicaties, zoals infecties en bloedingen. Hersenchirurgie is bijzonder delicaat omdat een beschadiging van de hersenzenuwen verstrekkende gevolgen kan hebben.
Radiochirurgie
De term ‘radiochirurgie’ is enigszins misleidend, want er komt geen operatie te pas aan deze behandeling. De behandelende arts bestraalt je tumor met een zeer hoge dosis röntgenstralen. In het beste geval zal dit de kankercellen doden of tenminste remmen in hun vermenigvuldiging.
Bij radiochirurgie bestraalt men je tumor met talloze kleine en relatief zwakke röntgenstralen die met buitengewone precisie samenkomen bij het gezwel . Op deze manier kent de behandeling een doeltreffend resultaat.
Na afloop van een behandeling met radiochirurgie kan je last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid.
Chemotherapie
Bij chemotherapie proberen artsen de kankercellen te doden of de vermenigvuldiging van de cellen tegen te houden met behulp van chemische stoffen met een medicinale werking. Meestal komen de medicijnen in je lichaam terecht in de vorm van pillen of een infuus.
Elke kankerpatiënt heeft een andere behandeling nodig. Je arts zal daarom je individuele situatie beoordelen. Zo kan hij bepalen:
- welke stof het meest geschikt is voor jouw vorm van kanker
- op welke manier je de stof toegediend moet krijgen
- welke dosis je nodig hebt
De meeste patiënten hebben last van misselijkheid en braken na een behandeling.
Radiotherapie
Radiotherapie is een behandeling waarbij röntgenstralen gericht worden op het gezwel om het op deze manier te vernietigen. Meestal richt de arts de straling op de tumor vanuit een machine buiten je lichaam. In sommige gevallen kan hij een apparaatje in je lichaam plaatsen dat straling afgeeft in de nabijheid van het gezwel.
Radiotherapie is ook bruikbaar om resterende kankercellen onschadelijk te maken na een operatie waarbij de tumor is weggehaald.
Gerichte medicinale therapie
Gerichte medicinale therapie is vrij recent ontwikkeld en nog niet geoptimaliseerd. De behandeling probeert de specifieke afwijkingen in de kankercellen te blokkeren. Deze abnormaliteiten zorgen er namelijk voor dat de kankercellen niet functioneren zoals gezonde cellen.