Behandeling van een lintworm

Een lintworm kan behandeld worden met medicatie. Die medicatie moet ervoor zorgen dat de worm gedood wordt en dat de worm afgescheiden wordt van het lichaam. Deze medicatie kan je enkel krijgen met een voorschrift van de dokter.

De medicatie moet ervoor zorgen dat zowel de nek als het hoofd van de lintworm loskomen. Anders kan de lintworm via een speciaal mechanisme ervoor zorgen dat zijn lichaam terug aan elkaar groeit en hij zo verder blijft leven.

Naast deze medicatie die ervoor zorgt dat de lintworm sterft, zal vaak ook een laxeermiddel gegeven worden. Dat helpt de patiënt bij het afscheiden van de lintworm. Aan de hand van stalen van je stoelgang zal de dokter weten of de behandeling effectief is.

Als je de lintworm via varkensvlees hebt gekregen, zal vaak ook een medicijn gegeven worden tegen het overgeven. Deze lintworm zorgt immers voor een zeer misselijk gevoel, en door het overgeven zou je jezelf kunnen besmetten. De larven van de lintworm kunnen op die manier op verschillende plaatsen in het lichaam terecht komen.

Hygiëne tijdens de behandeling

Het is belangrijk te letten op je hygiëne als je een lintworm hebt in je lichaam. Je kan snel jezelf terug besmetten of anderen ook infecteren door enkele gemakkelijke hygiënische regeltjes te vergeten. Het is belangrijk je handen te wassen:

  • voor het eten
  • voordat je voedsel gaat bereiden
  • nadat je naar het toilet bent gegaan

De behandeling van een infectie met de larve van een lintworm

Een infectie met de larve van een lintworm is ernstiger. Dat komt doordat de larve zo klein is dat het doorheen de wand van de ingewanden kan breken en zo terecht kan komen in alle delen van het lichaam. De dokter moet dus eerst de plaats van de larve opsporen alvorens hij een behandeling kan starten. De behandeling van deze infectie kan zijn:
  • de cyste waarin de larven zich bevinden operatief verwijderen
  • medicatie in de cyste waarin de larven zich bevinden injecteren, waardoor de larven sterven nog voor ze uitgekomen zijn
  • medicatie innemen die ervoor zorgt dat de larven sterven
Een operatieve verwijdering van de cystes is niet altijd mogelijk. Dat kan het geval zijn als de cyste zich bevindt in de buurt van een bloedvat.
Lees meer over: cyste , darmen , hygiene , infectie , larve , larven , lintworm , medicatie , parasiet