Behandeling koortslip

Een besmetting met het herpesvirus is niet te genezen, het virus blijft in de zenuwcellen van je huid aanwezig. Een koortslip kan je helaas niet echt voorkomen. Geen enkel middel kan ervoor zorgen dat de koortslip later weer terugkeert. Er zijn wel een paar middeltjes op de markt die de genezingsduur kunnen verkorten.

Een koortsblaasje heeft normaal gezien geen behandeling nodig. Het zal ongeveer zeven tot tien dagen duren voor het genezen is.

Je kunt zalf met antivirale stoffen als aciclovir op de blaasjes smeren. Dat kan de genezing van de blaasjes een beetje bespoedigen. Deze middelen kun je best al aanbrengen bij de eerste tinteling die je voelt, ook al is er nog niets te zien. Antivirale middeltjes werken niet bij alle patiënten.

Meteen na het ontstaan van de koortsblaasjes kan je ze ook indrogen met een zalf of crème die zinksulfaat of zinkoxide bevat.

Houd de blaasjes schoon en bescherm ingedroogde plekjes met een vette lippenbalsem, zodat er geen koortsblaasjes ontstaan. Blijf uit de zon weg, want zonlicht kan het virus sterk stimuleren.