Behandeling flauwvallen
Als iemand gewoon flauwvalt, is er meestal geen extra behandeling nodig. Hij zal na een paar seconden tot minuten vanzelf weer bij bewustzijn komen. Maar als het flauwvallen een andere oorzaak heeft, zoals een medische aandoening, moet die natuurlijk behandeld worden.
Voor het flauwvallen
Als je het gevoel hebt dat je gaat flauwvallen, maar nog niet bewusteloos bent, leun dan naar voren met je hoofd tussen je knieën of leg je neer en hef je voeten op.
Meteen na het flauwvallen
Als iemand flauwvalt, leg hem dan zo snel mogelijk op zijn rug. Iemand die flauwvalt kan namelijk gaan braken. Knoop zijn kraag eventueel open en doe zijn stropdas los.
Hef de benen van de patiënt op om op die manier terug bloed naar de hersenen te laten stromen. Leg als het mogelijk is koude kompressen op zijn voorhoofd. Als de patiënt na 2 tot 3 minuten niet bij bewustzijn komt, moet je de hulpdiensten bellen. Laat de patiënt minstens 10 minuten liggen nadat hij bijgekomen is. Bel ook meteen de hulpdiensten als de patiënt nadat hij bij bewustzijn is nog pijn ervaart of een beklemmend gevoel op de borst bijvoorbeeld.
In de meeste gevallen zal de patiënt snel weer bij bewustzijn komen. Het is een aanrader een arts te raadplegen, zeker als je meer dan 50 jaar oud bent. Die kan uitsluitsel geven over of er een onderliggende oorzaak zoals een hart- of neurologische aandoening.
Onderliggende aandoeningen
Iemand met hartproblemen kan een bypassoperatie of een pacemaker nodig hebben. Iemand die een beroerte had, kan aangepaste medicatie nodig hebben, enz.
Mensen die regelmatig flauwvallen wanneer ze een andere houding aannemen, kunnen gebaat zijn bij medicijnen tegen lage bloeddruk.